Jump to content

Jön a II. Országos vármakett kiállítás!

2017. 05. 11. 13:19

Ha szereted a középkort és felcsillan a szemed, ha a magyar történelem kerül szóba, ott a helyed a II. Országos vármakett kiállításon a dinnyési Várparkban. Miniatűr várak, hatalmas történelem.

A dinnyési Várparkban jelenleg 31 magyarországi vár élethű makettje járható körbe. A várak különlegességét az adja, hogy anyaghűen, kőből, fából, téglából, vesszőből és sárból épültek fel. A maketteket egy, a történelmi Magyarországot ábrázoló sétányon járhatod körbe, ahol elolvashatod rövid történetüket is. Emellett 90 emlékoszlop mesél a magyar uralkodók, fejedelmek és kormányzók életéről és legfontosabb cselekedeteikrő.

Most azonban a II. Országos vármakett kiállításon, május 20-21-én Dinnyésen megelevenedik a középkori élet.

A különböző technikákkal készült maketteken túl fegyvermásolatok és várrajzok is lesznek, na, meg egy sereg egyéb program.

Tudtátok, hogy egy-egy makett felépítését rengeteg kutatómunka előzi meg? A romos várakról nagyon sok ásatási alaprajzot, légi felvételt, leírásokat kell megvizsgálni ahhoz, hogy megszülethessenek ezek a rekonstrukciók, hogy úgy nézzenek ki ezek a kicsiny építmények, mint ahogy fénykorukban. Éppen ezért a várkutatók munkája sosem unalmas, és nekik köszönhetjük mai ismereteinket is ezekről az egykor pompás, több száz éves várakról. Május 20-án Szádvár vármentői mesélnek majd munkájukról, és felavatják a Magyar Várkutatók Emlékházát is.

De nem csak a történelem szerelmesei, hanem a gyerekekkel érkezők is megtalálhatják itt számításaikat: jelmezes Vitézi Hétpróbán tesztelhetik magukat a családok és a Tulipiros játékműhely is nyitva van 11-től 12 óráig.

Május 21-én vasárnap az abai kovácsmester tart izgalmas bemutatót és foglalkozást.

Aki megéhezik, az Teker mester kemencés lángos sütőjénél enyhítheti éhségét egész hétvégén. Emellett a várrekonstrukciós filmvetítésen még mélyebb betekintést kaphatsz a várépítők, vármentők munkájába, a népi játékok pedig nem csak a kicsiknek, de gyakran a felnőtteknek is széles mosolyt csal az arcukra.

(Forrás: legjobbitthon.hu)