Jump to content

A legjobb őszi program: darules Szegeden

2017. 08. 21. 09:15

Több tízezer darumadár éjszakázik a Szegedhez közeli Fehér-tónál. Lélegzetelállító őszi kis kirándulás keretében megnézhetjük, ahogy tömegesen repülnek éjszakázóhelyükre a naplementében. Ennyi madarat valószínűleg még nem látott egyszerre!

A darvak szeptember végétől tömegesen Magyarországon állomásoznak. Nagy esemény ez, melyre az ország minden pontjáról érkeznek turisták, hiszen egész Európában csak két helyen, Észak-Franciaországban, valamint az Alföldön van őszi gyülekezőhelyük. A Hortobágyon, valamint a Fehér-tónál találhatóak meg a legnagyobb létszámban hazánkban. Ezek közül is a Szeged melletti területen láthatjuk őket egyszerre a legnagyobb tömegben, mivel itt a behúzási területük szűkebb, s még inkább egy helyre koncentrálódik.

A délután kezdődő és sötétedésig tartó, kb. 3 kilométeres kis távot felölelő, kényelmes túra keretében megismerhetjük ennek a csodálatos madárnak a történetét, amelynek a hazai néphagyományokban is fontos szerepe van. Majd ahogy múlik az idő, meghalljuk a jellegzetes krúgatásukat, ami már idő előtt jelzi jöttüket. Hamarosan láthatjuk is őket a horizonton, és kis szerencsével a fejünk felett, vagy hozzánk közel repülnek el a darvak jellegzetes, bár kissé rendezetlen V-alakot formázva.

Ahogy a nap kezd lemenni, és narancssárgára festi az eget meg a felhőket, és lassan bekúszik a nádas mögé, egyre több darucsapatot láthatunk. Jelenleg 17.000 daru van a területen, számuk egyre növekszik, ahogy érkeznek hozzánk. Volt olyan év is, hogy a szezon végére harmincezren gyűltek össze a területen. A látóhatár telis-teli lesz a madárcsapatokkal, lenyűgöző látni őket ebben a tömegben, ahogy egy nagyobb városnyi madár szeli át felettünk az eget. Szinte érezni lehet a természet erejét, miközben 50 km/h-s átlagsebességgel, kecses szárnycsapásokkal, hosszú lábaikat hátra tartva húznak el felettünk.

Még négy alkalommal rendeznek darulest a Kiskunsági Nemzeti Parkban a szegedi Fehér-tónál: november 5. szombat, november 6. vasárnap, november 19. szombat és november 26-. szombati napokon. A részletek és pontosabb időpontok megtekinthetőek a Szegedi Fehér-tó facebook oldalán.

(Forrás: hajraegeszseg.hu)