Jump to content

Ballare címmel mutatott be táncelőadást a Magyar Nemzeti Táncegyüttes

2017. 11. 05. 21:36

Arany János balladái inspirálták azt a hét koreográfust, akik a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel közösen a 200 éve született költő népköltészeti ihletésű balladáiról "mondják" el gondolataikat a tánc nyelvén és a tánc eszközeivel - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

A Ballare című kétfelvonásos produkció bemutatóját kedden tartotta a Nemzeti Táncszínház a Várkert Bazárban.

Zsuráfszky Zoltán táncművész-koreográfus, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője, a produkció rendezője elmondta: kollégáit, barátait, fiatal táncosokat hívott meg, akik kiválasztottak egy-egy balladát, amelyekből táncprodukció készült. Az együttes vezetője például a Híd-avatás alapján készített koreográfiát, emellett a Tengeri-hántás, A honvéd özvegye, az Ágnes asszony, a Vörös Rébék, Az ünneprontók és a Tetemre hívás című művek alapján készültek a 7-8 perces koreográfiák, amelyeket az előadás első részében mutattak be Inspirációk Arany-balladákra címmel.

A koreográfus elmondta: a produkció második része A halálra táncoltatott lány, egy 40-45 perces darab.

A népballada feldolgozását egy amerikai játékfilm rendező, Hules Endre felkérésére írta színpadra Zs. Vincze Zsuzsa. Zsuráfszky Zoltán a népballadából készült táncjátékot a magyar néptánc formanyelvével, gazdag és virtuóz eredeti táncaival, valamint drámai pillanatokkal varázsolja emlékezetes élménnyé, Kiss Ferenc zenéjére - áll a produkció ismertetőjében.

Zsuráfszky Zoltán felidézte: a film mellett készült egy színpadi verzió is, ezt újította fel, új szereposztásban.

A Fölszállott a páva 5. évadáról szólva a zsűrizésről elmondta: izgalmas munkáról van szó, a szigorúbb kritikusok közé tartozik, mivel 40 éve neveli a táncosokat. "Az a fajta művészkritika egy mai magyar fiatalnak is jót tesz, nem hiszem, hogy elvenném a kedvét" - mondta.

Péntek este a harmadik élő elődöntővel folytatódik a Fölszállott a páva 5. évada, a közmédia nézői újabb tizenkét produkciót és vendégfellépőt láthatnak a Duna televízióban.

A Hagyomány összeköt! mottóval ezúttal felnőttek számára megrendezett népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor eddigi két elődöntőjéből hat-hat produkció már továbbjutott a középdöntőbe. A Duna televízióban pénteken 20 óra 25 perctől látható harmadik élő elődöntőbből újabb hat produkció jut tovább.

(Forrás: Fotó: Lumidance | szinhaz.org)