Jump to content

Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj Budapesten

2018. 02. 19. 10:41

Tizennyolc egri és tizenöt szekszárdi pincészet bikavérei mutatják meg a történelmi borfajta mai arcát az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj elnevezésű kóstolón pénteken a Corinthia Hotel Budapest báltermében.

A tokaji aszú után nagy valószínűséggel a bikavér a második legismertebb magyar borfajta a világban; népszerűségét annak is köszönheti, hogy ételek széles körével párosítható - emlékeztet a szervezők által az MTI-hez eljuttatott közlemény.

Bikavért csak két magyarországi borvidéken, Egerben és Szekszárdon lehet készíteni. Noha a termőtájak adottságai és részben a készítési előírások is eltérnek egymástól, abban osztozik az egri és a szekszárdi bikavér, hogy legalább négyféle szőlőfajtából készül, és több, egymásra épülő minőségi kategóriában jelenik meg.

A bortípus presztízsének emelésén sokat dolgoznak mindkét borvidék vezető termelői, akik hisznek ebben a történelmi borkategóriában, és úgy vélik, hogy ez a kékfrankosra épülő, komoly, de mégsem túl nehéz vörösbor megfelel a mai kor fogyasztói igényeinek - hangsúlyozzák a Bikavér Párbaj szervezői.

Az évről évre alakuló munka eredményét az egriek és a szekszárdiak idén is közösen mutatják be a fővárosban, az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj kóstolóján, melynek során ebben az évben már harminchárom egri és szekszárdi pince különböző évjáratú bikavéreit hasonlíthatják össze a látogatók.

A kiállítók teljes listáját és a belépőjegyekkel kapcsolatos információkat a www.bikaver-parbaj.hu honlapon találhatják meg az érdeklődők.

(Forrás: MTI)