Jump to content

Szentendrére is érkeznek plakátok

2018. 10. 05. 15:24

Kari Piippo finn plakáttervező grafikusművész kiállítása látható Vizuális gondolkodás - Plakátok és rajzok címmel a szentendrei MANK Galériában október végéig, emellett a művész workshopot is tart a Szigligeti Alkotóházban.

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. a Szigligeti Alkotóházban október 6. és 11. között szervezi meg a plakátszerkesztői, grafikai workshopot Kari Piippo vezetésével. A kiállításon a művész hetven plakátja és tíz rajza nyújt átfogó képet a finn dizájnról - közölte az intézmény az MTI-vel.

"A legjobb magyar poszterek formálták a nagy társadalmi változások évei alatt a Magyarországról kialakult képet, ezek pedig éles megfigyeléseket tettek a társadalmi változásokról és reagáltak a jövővel kapcsolatos elvárásokra. Ilyen például a Tovarisi konyec! című plakát Orosz Istvántól, amely azóta a poszterművészet modern klasszikusává vált" - idézi Kari Piippót a közlemény. 

Mint írják, a nemzetközi hírű tervezőgrafikus az Alliance Graphique Internationales tagja, vendégprofesszor Tokióban, 2004-ben tiszteletbeli egyetemi tanár lett Kínában. Munkáit napjainkig rendszeresen publikálja a Poster Annual nemzetközi grafikai folyóirat, 2005 és 2015 között nyolc alkalommal tüntette ki plakátjait aranyéremmel. A művész 1985 óta jár Magyarországra. Rendeztek már kiállítást munkáiból Békéscsabán, Pécsett és Gyulán, majd munkáit beválogatták a Poszterek Magyarországról című albumba is.

A közleményben Molnár Gyulát, a kiállítást megnyitó Ferenczy Noémi-díjas grafikusművészt, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem volt tanszékvezető professzorát is idézik, aki szerint a plakátok önmagukért beszélnek, hiszen egyszerűek, erősek, élesek, tiszták, ragyogóan elegánsak és tartalmukban humanistán provokatívak, olyanok, mint a finn design hagyomány. "Tartalmuk ugyan változó, de mindegyik a gondolat és a vizualitás esszenciája" - mondta.

Kari Piippót minimalizmus jellemzi: öt kis színes háromszögből kész a nagy kékséget átszelő vitorlás, de hasonlóan egyszerűen ábrázolja az üres választási dobozt, Hamlet sírgödrét, Az ügynök halálának téglabőröndjét. "Itt nem a művek alkalmazkodnak a tartalomhoz, hanem a tartalmak oldódnak fel Kari Piippo formavilágában, lehet az kulturális, társadalmi, vagy politikai célú üzenet" - fogalmazott Molnár Gyula.

(Forrás: MTI / fotó: pixabay.com)