Jump to content

Ingyen vonatozhatnak a fiatalok

2018. 11. 30. 23:10

Ha 2000-ben születtél, te is pályázhatsz. A határidő december 11-e!

Jövőre 12 ezer kalandvágyó európai fiatalnak jut majd ingyenes InterRail vasúti bérlet a DiscoverEU uniós kezdeményezés keretében - jelentette be csütörtökön az Európai Bizottság. A 18 éves fiatalok december 11-ig nyújthatják be a pályázatukat.

Bárki indulhat, aki 2000-ben született és az Európai Unió valamelyik tagországának állampolgára.

A jelentkezőket a brüsszeli testület rangsorolja majd. A nyertesek 2019. április 15. és október 31. között ejthetik meg a legfeljebb 30 napos utazásukat.

A 18 évesek egyedül vagy barátokkal is utazhatnak, alaphelyzetben vasúton, különleges esetekben azonban alternatív közlekedési eszközöket is igénybe vehetnek, mint a busz vagy a komp, kivételes esetekben pedig még a repülés is lehetséges.

"Nagyszerű látni, hogy ennyi fiatal él ezzel a lehetőséggel, hogy felfedezze Európa kultúráját, megismerje a kontinens sokszínűségét, és új barátokat szerezzen" - mondta Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért és ifjúságért is felelős uniós biztos, aki szerint az utazás során a fiatalok önbizalmat szerezhetnek és képességeiket is fejleszthetik, például kezdeményezőkészségüket és nyelvtudásukat.

"Kijelenthetjük tehát, hogy a DiscoverEU program nem csak az utazásról szól, hiszen magára az életre készít fel" - mondta.

Idén 15 ezren élhettek a lehetőséggel, erre 12 millió eurós keret állt rendelkezésére. Az Európai Bizottság javaslata alapján a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetés ciklusban 700 millió eurót különítenének el a programra.

(Forrás: szeretlekmagyarország.hu / fotó: pixabay.com)