Jump to content

Ilyen lesz az állatkertünk

2018. 12. 24. 01:57

A 2018-as értékelési listán a 110 európai intézmény között 4 magyarországi állatkert is szerepel: a budapesti 189, a nyíregyházi 157, a szegedi és a veszprémi pedig egyaránt 113 pontot kapott.

Fontos év volt a 2018 a Fővárosi Állatkert életében. Sok új attrakcióval bővül, a látogatók száma is emelkedett, és az eredményeket egy speciális rendszer segítségével is értékelték. Ennek alapján a leglátogatottabb közművelődési intézmény lett az állatkert.

A végleges éves látogatószámot most még nem lehet pontosan megmondani, de az bizonyos, hogy valahol 920 ezer és 1 millió fő között lesz.

Sok nagy sikerű rendezvényt is tartottak. Volt Állatok Farsangja, Föld Fesztivál, nyári koncertek, és megrendezték a VII. Állatkertek Éjszakáját. Ősszel Állatszeretet Fesztivál mellett Holnemvolt Gyermekkönyv-fesztivált, halloweeni programot és Márton-napi Liba Bulit is szerveztek, december elején pedig Joulupukkival, a finnországi Mikulással is lehetett találkozni.

A városligeti intézmény kínálata idén több látnivalóval, új attrakcióval bővült.

Májusban megnyílt a Holnemvolt Vár, az Állatkert új játszóparkja. Az 1,5 hektáros komplexumban, amely kifejezetten a kisgyermekkel érkező családoknak készült, mesés állatok, állatos mesék, játékok és élmények sokasága várja a nagyközönséget.

A Nyíhangár és környékének lovas programjai, a több évnyi szünet után újra megindított tevegelés, a Szőrmókosban lakó alpakák, a Majorság háziállatai és az állatsimogató lakói mellett a Mesterségek Udvara, a Hetedhét Palota nevet viselő, a magyar animációs állatmesék világa köré szerveződő tematikájú, interaktív mese-játszóház, a Varázspadlás és a Titokpince teszi teljessé a Holnemvolt Vár kínálatát. A közönség nagy örömére a Holnemvolt Várban egy vurstli zóna is helyet kapott. Ezt a zónát az 1909 óta működő, patinás, falovas-hintós, Schäftner-féle körhinta körül alakították ki, amely körhintát egyébként – a Holnemvolt Vár kialakításával párhuzamosan – kívül-belül mutatósan fel is újították.

Májusi megnyitása óta a Holnemvolt Vár két alkalommal is újabb attrakciókkal bővült. Augusztusban a Sünispotállyal, decemberben pedig az új Cápasulival.

A Sünispotály az Állatkertbe bekerülő mentett állatok új bemutató mentőközpontja, ahol a nagyközönség is bepillanthat az itt zajló mentőmunkába.

Ennek keretében Magyarországon őshonos, vadon élő, védett és fokozottan védett állatfajok olyan egyedeiről gondoskodnak a szakemberek, amelyek valamilyen ok miatt emberi segítségre szorulnak. Többek között törött szárnyú gólyák, mérgezett sasok, fészekből kiesett madárfiókák, elárvult kismókusok, sérült sünök és telelésben megzavart denevérek mentéséről van szó. A sérült állatokat meggyógyítják, a legyengülteket felerősítik, az elárvultakat pedig felnevelik, hogy aztán visszajuttathassák őket a szabad természetbe. A 2018-as esztendőben mintegy 1800 mentett állatról gondoskodtak az állatkerti munkatársak.

Az új Cápasuli – amely szintén a Holnemvolt Vár részeként nyílt meg – egy olyan különleges bemutatóhely, ahol a fiatal cápák a nagyközönség szeme láttára cseperednek fel.

 

(Forrás: index.hu / fotó: pixabay.com)