Jump to content

Érkezik a pápa

2019. 01. 23. 09:00

Így a pápalátogatás zarándokai is eleget tehetnek az ősök fogadalmának.

Kiterjesztette a csíksomlyói búcsút Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye érseke június elsejére, Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának napjára is.

Az érsek körlevélben közölte, hogy a pápalátogatás napját is fogadalmi búcsúnak nyilvánítja, hogy ennek az eseménynek a zarándokai is eleget tehessenek az ősök fogadalmának. A szokásos pünkösdszombati fogadalmi búcsút június 8-án tartják Csíksomlyón.

Korábban felmerült, hogy a pápalátogatást és a csíksomlyói búcsút összevonnák, de a csíksomlyói ferencesek végül úgy döntöttek, külön tartják meg a két eseményt.

Az érsek a levelében kitért arra is, hogy a romániai látogatás programja, így a csíksomlyói hegynyeregben tartandó pápai mise is csak akkor lesz biztos, amikor ezt a Szentszék sajtóirodája teszi közzé.

Jakubinyi György az előkészületek négy hónapjáraelőírta, hogy az erdélyi templomokban a vasárnapi szentmiséken a pápalátogatás lelki gyümölcseiért is mondjanak imádságot, az egyházközségekben pedig tartsanak előadásokat Ferenc pápával, a tervezett romániai látogatással kapcsolatban.

A tervek szerint június elsején helyi idő szerint 11 órakor helikopterrel érkezik a pápa Csíksomlyóra, ahol a pápamobilon körbejár, hogy minél több hívőhöz minél közelebb kerüljön. A tervek szerint 11 óra 45 perckor kezdődne a latin nyelvű ünnepi szentmise, és annak keretében a pápának a beszéde, amelyet magyar nyelvre fordítanak. Az eseményre egy szabadtéri oltárt készítenek, mert a meglévő nem felel meg. A szentmise után Ferenc pápa szűk körű, rövid ebéden vesz részt, és 15 órakor továbbindul Jászvásárba - ismertette a programot Potyó Ferenc, a főegyházmegye általános helynöke.

(Forrás: szeretlekmagyarország.hu / fotó: pixabay.com)