Jump to content

39. Budapesti Tavaszi Fesztivál

2019. 04. 06. 18:46

Többek között Valerij Gergijev, Snétberger Ferenc és Judith Hill, a GoGo Penguin, Eric Whitacre Singers, Ji, és az Artus – Goda Gábor Társulata is fellép.

Április 5. és 22. között, 18 napon át ismét Európa pezsgő kulturális fővárosa lesz Budapest: a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál a komolyzenei koncertek mellett táncpremierekkel, színházi bemutatókkal, crossover produkciókkal, nagyszabású kiállításokkal, sokszínű jazz-, világ- és könnyűzenei programmal teszi felejthetetlenné a tavaszt.

Európa egyik legfontosabb összművészeti seregszemléje, a Budapesti Tavaszi Fesztivál minden esztendőben meghatározott tematika köré épül, kiemelt figyelmet szentelve világhírű zenei géniuszunk, Liszt Ferenc életművének, és minden évben reflektorfénybe helyezve egy-egy ország kulturális gazdagságát.

2019-ben az orosz kultúra kiemelkedő művei és művészei állnak majd a középpontban.

A fesztivál nyitókoncertje is egy orosz kapcsolódású komolyzenei szenzáció: Muszorgszkij második és egyben utolsó befejezettnek tekinthető operáját, a Hovanscsinát a Magyar Rádió Művészeti Együttesei a zeneszerzői szándékhoz hű változatban, Bojti János különleges rekonstrukciójában szólaltatják meg Kovács János vezényletével.

A fesztivál záróhétvégéjén Budapestre látogat a világ egyik legkiválóbb karmestere, Valerij Gergijev, és a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Jolántát, Csajkovszkij utolsó, eredeti formájában egyfelvonásos operáját vezényli a Mariinszkij Zenekar élén. Ráadásul a sokak által rajongva csodált karmester ragadja magához a pálcát az Erkel Színházban is, amikor a fesztivál zárónapján a Mariinszkij Színház Balettegyüttese Prokofjev varázslatos balettmeséjével, a Hamupipőkével áll színpadra.

(Forrás: szeretlekmagyarország.hu / fotó: pixabay.com)