Jump to content

Múzeumok Éjszakája

2019. 06. 18. 17:27

Koncertek, interaktív programok és tárlatvezetések is lesznek.

Immáron 17 éve Szent Iván éjjele igazi piros betűs ünnepnap a kultúra szerelmeseinek. Ugyanis a Szent Iván éjéhez legközelebbi szombaton, az év legrövidebb éjszakáján a nyitvatartási időn túl leshetsz be a múzeumokba, ahol koncertekkel, interaktív programokkal, tárlatvezetésekkel várnak mindenkit.

Az idei év központi témája az utazás és a digitalizáció, így sok múzeum direkt ehhez a szlogenhez igazodva találta ki programjait.

Budapesten például az Aeroparkban a Malév egykori dolgozói mesélnek majd a repülés rejtelmeiről, a 3D Gallery-ben egy szimpla fényképezőgép vagy telefon segítségével részévé válhatsz a műveknek, a Vasarely Múzeumban pedig a cél a Hold lesz. Az intézményben ugyanis pár nappal a Múzeumok Éjszakája előtt nyílik meg a Holdmúzeum 1969. Művészet és világűr c. kiállítása, melyhez tárlatvezetések, filmvetítések is kapcsolódnak.

Azonban Budapesten túl is zajlik az élet: országosan 400 közgyűjtemény csatlakozott az idei Múzeumok Éjszakájához, melynek 2019-ben Szombathely lesz a „fővárosa”.

Az ország egyik legöregebb városában a Savaria Múzeum, a Szombathelyi Képtár, az Iseum Savariense és a Smidt Múzeum lesznek az események mozgatórugói, de izgalmas programokkal készül a levéltár, a bíróság és a vasút is. Most először a város nagy múltú szimfonikus zenekara is fogadja a látogatókat az egykori zsinagógából kialakított épületében.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu / fotó: pexels.com)