Jump to content

Külföldön tanulhatnak nyelvet a gimisek

2019. 07. 31. 08:17

Többek között az Egyesült Királyság, Németország, Ausztria, Franciaország, Málta, Írország és Kína is választható lesz.

Nemcsak a nyelvi kurzusok tandíját, a diákok szállását, valamint utazását finanszírozza a kormány, még zsebpénzt is ad a 9. és 11. osztályos tanulóknak a kéthetes külföldi nyelvtanfolyamokon.

- mondta Bartos Mónika, a magyar diákok külföldi nyelvi kurzusainak szervezéséért felelős miniszteri biztos a Magyar Nemzetnek. Az utazások előtt nem kell szintfelmérőt írni, jelentkezni pedig a tanév során folyamatosan lehet.

A napilap keddi számában megjelent cikk szerint ezerkétszáz külföldi nyelviskolával, illetve képzőhellyel vette fel a kapcsolatot a Tempus Közalapítvány a középiskolások ingyenes külföldi tanulmányútjai kapcsán. Ebből ötszáz az Egyesült Királyságban, további ötszáz helyszín pedig Németországban van.

A 2019/20-as tanévtől minden nyári szünetben elutazhatnak a két kijelölt évfolyam diákjai az általuk elsőként tanult idegen nyelvet anyanyelvi környezetben gyakorolni.

A célországok között az Egyesült Királyság, Németország, Ausztria, Franciaország, Málta, Írország és Kína szerepel.

A kormány évente 140 ezer résztvevővel számol, ha minden jogosult jelentkezik a kurzusokra.

Bartos Mónika elmondta, hogy az a céljuk, hogy az érintett korosztályból lehetőleg mindenki élhessen a lehetőséggel, és senki ne maradjon le az utazásról anyagi okok miatt.

A 2020-as költségvetésben 35 milliárd forint áll rendelkezésre az utazások lebonyolítására, de ez az előirányzat felülről nyitott, tehát ha ennél a keretnél nagyobb a felmerülő igény, akkor növelni fogják a forrásokat.

Ráadásul ősztől a nyelvtanulásra is felhasználható lesz a diákhitel, akár kamatmentesen - írta az MTI.

A külföldi nyelvtanuláshoz szülői beleegyezésre lesz szükség, valamint ajánlást kérnek az iskolától is.

A támogatásból fizetik a kötelező biztosítást is.

Lehet majd választani az egyéni és a csoportos utazás közül is. A kísérő tanár csak nyelvtanár lehet, vagy jól kell beszélnie az adott ország nyelvét.

A diákoknak a végén beszámolót kell írniuk és minősíteni a képzést, szállást, és a nyelvtudásuk fejlődését - írta a Blikk.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu / fotó: pexels.com)