Jump to content

7. Kórusok Éjszakája

2019. 12. 20. 19:47

Egy este alatt mintegy 50 hazai és külföldi amatőr kórussal találkozhat a közönség.

Idén hetedik alkalommal adnak hangot a térnek a józsefvárosi Palotanegyed utcáin és terein a Kórusok Éjszakáján. A fesztivál hátterét a Csíkszerda Egyesület biztosítja, a szervezést pedig a Csíkszerda kórus százötven önkéntese bonyolítja, akik mindannyian hisznek abban, hogy énekelni bárhol és bármikor érdemes.

A Kórusok Éjszakája attól is olyan különleges, hiszen a szervező Csíkszerda kórus tagjai maguk is mind önkéntesek, akik ilyen minőségükben tagjai az énekegyüttesnek, és szintén társadalmi munkában vállalják a fesztivál szervezésével és lebonyolításával együtt járó feladatokat is. Az esemény művészeti vezetője, Tóth Árpád is önkéntesként vesz részt – immáron hetedik évek – a program előkészítésében és levezénylésében, ahogyan a Kórusok Éjszakája főszervezői is. Az operatív csapat nagyjából harminc főből áll, a fesztivál napján pedig közel százötven fő segíti, hogy minden zökkenőmentesen történjen a programhelyszíneken. A Csíkszerda kórus tagjai mindezt önként és dalolva teszik, mert meggyőződésük, hogy ezzel a rendezvénnyel másokhoz is közelebb hozhatják az éneklést.

A hetedik Kórusok Éjszakája tíz koncerthelyszínen és nyolc idősávban zajlik majd.

Június 1-jén délután 4-kor tizenöt kórus és a közönség együtt nyitják meg a fesztivált a Múzeumkertben, ahol az eddigi – hagyománnyá váló – Éneklő utca Éneklő Kertté alakul át. A kórusok egy-egy perces műsorral mutatkoznak be a hallgatóságnak, ízelítőt adva repertoárjukból, hogy ezzel a zenei étlappal könnyítsék meg a választást a gazdag programkínálatból.

A később érkezők sem maradnak le semmiről, hiszen az Éneklő Kert 19.30-tól újabb tizenöt kórussal várja az énekhangok szerelmeseit. 17 órától húsz perces koncerteket hallgathat meg a közönség a Palotanegyed különböző pontjain egészen 22.40-ig.

A negyven színpadi kórus hat különböző műfajban ad elő zeneműveket a délután és az este folyamán – klasszikus zene, régizene, folk, kortárs zene, könnyűzene és gyerekkórus is színesíti a zenei palettát.

A koncerteken kívül lépten-nyomon flashmobokkal is találkozhatnak majd a járókelők, hiszen a négy flashmob helyszínen a koncertek alatt és azok szünetében is meglepetésszerűen csendülnek fel különböző dallamok tíz különböző kórus előadásában. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a Pollack Mihály téri közös éneklés lesz az est záróakkordja, ahol a kórusok és a közönség együtt éneklik el a VII. Kórusok Éjszakája záródalát, melynek szövegét Molnár Illés, zenéjét pedig Tóth Árpád írta.

(Forrás: szeretlekmagyarország.hu / fotó: pixabay.com)