Jump to content

Egy hely, ahova még mehetünk

2021. 04. 03. 07:21

A 250 éves ELTE Füvészkert a maga három hektárjával egy igazi kis ékköve a VIII. kerületnek. Fotósunk megmutatja, milyen most tavasszal a Pál utcai fiúkból ismert hely.

Saját mikroklímája bravúrosan teremt a fővárosi levegő alatt egy olyan egyedi atmoszférát, ahol például nyáron az Illés utcai oldal felől úgy megnő a kerítés mentén a növényzet, hogy gyakorlatilag a forgalom zaját nem is hallani olyankor. Sokunk bizonyára a Füvészkert nevével a Pál utcai fiúk révén ismerkedhetett meg először, ami nem meglepő, mert a kert hírnevét is nagy részben a legendás regénynek, no meg Molnár Ferencnek köszönheti, vagy a Fábry Zoltán-féle filmklasszikusból.

Március 11-től ismét látogatható a Füvészkert, de csak a szabadtéri területek, az üvegházak zárva vannak.

Az ez évben 250. születésnapját ünneplő Füvészkertben számos oktatási, tudományos és természetvédelmi program is zajlik. A 2000 fajt számláló harangvirágból 430 darab veszélyeztetettnek számít napjainkban. A túl enyhe időjárást kevésbé tűrő, 2000 fajt számláló kék jácint nemesített társai között megtalálunk kék, fehér, rózsaszín, halványsárga, vörös vagy lila színűeket is. A Füvészkert gyönyörű, oltott, dézsás Gingko-gyűjteménye, közismertebb nevén páfrányfenyőként lehet ismerős; a dézsákban elhelyezett virágok levelei, alakjai nagyon változatosak.

A nárciszváltozat kora tavaszi hagymás, Magyarországon feltételezhetően egyedül a csillagos nárcisz honos. A kert háromhektáros területét bebarangolva az ember egy idő után nem is érzi, hogy a főváros szívében van. A Füvészkert egyik meghatározó része a ázsiai kert, ami 1980-as létrejötte óta otthont ad tavasszal a csodamogyoróknak, majd a japán cseresznyéknek, liliomfáknak, illetve nyár végén-ősszel a mályvacserjéknek is. Az ázsiai kertben álló arany botnádak sokaságában sétálva az embernek olyan érzése van, mintha egy mini-bambuszerdőben lenne. A sziklákon található növények a középhegységi száraz gyepek és cserjések, amik a hazai domb- és hegyvidékeink szárazságtűrő, kontinentális, és szubmediterrán fajait is rejti.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu / fotó: pexels.com)