Jump to content

Így telt a nyitás

2021. 05. 05. 08:32
Idén nem virslik, lufik és munkásmozgalmi hagyományok határozták meg a munka ünnepét, hanem az, hogy a Covid-zárlat után végre tényleg szabad lett május elseje. Beengedték első látogatóikat a legfürgébb múzeumok és kiállítóhelyek is.
 

Védettségi igazolvánnyal már látogathatóak a múzeumok, de a tárlatok nem egyszerre nyitják meg kapuikat. Összegyűjtöttük, az ország különböző pontjain mikor nyitnak a múzeumok:

  • A gyulai kiállítóhelyek azonnal megnyitották kapuikat, amint hivatalosan is bejelentették, hogy megtörtént a négymilliomodik oltás. Május elsejétől tehát a Gyulai Vár, a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont, az Erkel Ferenc Emlékház, a Ladics-ház és a Kohán Képtár is nyitva áll a látogatók előtt.
  • Nyíregyházán is szombaton nyitott a Jósa András Múzeum. Május elsejétől élvezhetik újra a látogatók Visegrádon a Királyi Palota és a Salamon-torony kiállításai és belső tereit, valamint a Mátyás Király Történelmi Játszóparkot.
  • Kedden, május negyedikén újranyitással ünnepeli 125. születésnapját a budapesti Műcsarnok. A nyitás alkalmából nemcsak az aktuális kiállításokat járhatják körbe az érdeklődők, hanem különleges ünnepi programokkal is készülnek a szervezők.
  • Negyedikén nyitnak a hódmezővásárhelyi kiállítóhelyek is. Várja az érdeklődőket 67. Vásárhelyi Őszi Tárlat az Alföldi Galériában és a 2019. évi díjazottak kiállításai a Tornyai János Múzeumban. Ismét látogatható az Emlékpont és a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely is.Tatabányán május ötödikén, szerdán 10 órától nyílik a Bányászati és Ipari Skanzen.
  • Szegeden a Vármúzeum nyit először. Május hetedikétől látogatható a Vár és Kőtár. A Móra Ferenc Múzeumban és a Fekete házban még dolgoznak az új időszaki tárlatokon, ezek a kiállítóhelyek később követik a Vármúzeumot.
  • A Kecskeméti Katona József Múzeum kiállítóhelyeit, a Cifrapalotát, a Szórakaténusz Játékmúzeumot és Műhelyt valamint a Magyar Naiv Művészek Gyűjteményét előreláthatólag május tizenegyedikén, kedden nyitják meg.
  • Szombathelyen még várni kell egy kicsit a múzeumbarátoknak, de május tizennyolcadikán, a Múzeumi Világnapon már látogatható lesz a Savaria Múzeum, a Smidt Múzeum és a Vasi Skanzen. A J.P.I. Romkert nyitására május 20-ig kell várni. 
  • Május negyedikétől megnyitották kapuikat a látogatók előtt a Janus Pannonius Múzeum állandó kiállításai. A megszokott 10 és 18 óra közötti nyitvatartás szerint tekinthető meg a Csontváry-, a Vasarely- és a Zsolnay állandó kiállítás, továbbá a Modern Magyar Képtár.

A múzeumok és kiállítóhelyek a vonatkozó kormányrendelet alapján védettségi igazolvánnyal engedhetik be a tizennyolc évesnél idősebb látogatókat. A nyitásra vonatkozó további híreket megtalálják a múzeumok honlapján, Facebook-oldalán, illetve a magyarmuzeumok.hu oldalon is folyamatosan frissülnek az információk.

(Forrás: index.hu / fotó: pixabay.com)