Jump to content

Fuss az erdész szemével!

2022. 01. 27. 13:23

Az elmúlt időszakban a kirándulók, túrázók mellett egyre többen sportolnak – futnak, kerékpároznak – az erdőben. Az Országos Erdészeti Egyesületet azt is összegyűjtötte, hogy hol mire érdemes figyelni a maximális feltöltődéshez és kikapcsolódáshoz. 

Az Országos Erdészeti Egyesület „Sportolj tudatosan az erdőben!” címmel programsorozatot indított abból a célból, hogy a természetben sportolók olyan összefüggéseket és érdekességeket is megfigyeljenek, amelyekkel mélyebben betekinthetnek az erdő életébe, jobban megérthetik az erdei ökoszisztéma működését. A téli kihívás a Pilisi Parkerdő kedvelt kirándulóhelyeit és nemrég átadott turisztikai fejlesztéseit is érinti.

Azok, akik részt vesznek az egyes évszakok kihívásaiban, az erdész szemével járhatják és láthatják az erdőt, mélyebben, alaposabban megismerhetik életét. Egy-egy kihíváshoz számos érdekességet rejtő, mintegy 10 km-es útvonal tartozik, amelyen az aktuális feladatokat mutató, QR-kódokkal ellátott, ideiglenes turistajelzések kalauzolják a sportolókat.

A 2022. február végéig teljesíthető téli kihívás a Pilisbe várja az erdőjárókat. A Pomázt és Pilisszentkeresztet is összekötő, 1111. számú úton lévő Kiskovácsi buszmegállóból induló – és ide visszaérkező –, 10,5 kilométer hosszú útvonal szintemelkedése közel 400 méter. Az első szakasz a megkapó szépségű Holdvilág-árkot is érinti, ahol a Remete-barlang feletti, közel 10 méter magasból alázúduló vízesésben gyönyörködhetünk, s ha erősebben harap a tél, akkor a megfagyva is láthatjuk.

Az útvonal az idén tavasszal megújult, Szentendre határában fakadó, bővízű Lajos-forrás felé vezet tovább, ahol még egy rövid pihenőt is érdemes tartani, mert a következő nevezetes – és egyben a legmagasabb – pont a tengerszint feletti 587 méteren lévő, szintén idén átadott Bölcső-hegyi kilátó. A Koller József Ybl-díjas építész tervei alapján, borovifenyő-gerendákból készült, áttört hasáb formájú kilátóból körpanorámában gyönyörködhetünk és tiszta időben – a környező hegycsúcsokon túl – még a Mátra vonulatait is láthatjuk. Innen már lefelé visz az út, amelyen mindenképpen érdemes megemlíteni a nemrég felújított Salabasina-forrást is.

Az útvonal leírásán túl a téli erdőről is találunk érdekes információkat a kihívás weboldalán: egy erdésszel készített interjúból megtudhatjuk, milyen a téli erdő, hogyan vészelik át a telet a fák és az erdei állatok.

 

(Forrás: legjobbitthon.co.hu;parkerdo.hu | Kép: pixabay.com)