Jump to content

Négynapos programsorozat, közel 50 tematikus séta az idegenvezetők világnapján

2022. 02. 21. 16:23

Az idén ismét élőben rendezik meg az idegenvezetők világnapját: február 24. és 27. között csaknem ötven tematikus sétán vehetnek részt az érdeklődők, tematikus séták, tárlatvezetések, épületbejárások, múzeumlátogatások, valamint dunai hajózás, városnéző buszos túra és különjáratú villamos is indul Budapest különböző pontjairól.

A rendezvénysorozatra több ezer érdeklődőt várnak.

A fővárosi turisztikai szezon hagyományosan az idegenvezetői világnappal kezdődik - mondta Szatmáry Kristóf, a BKIK tiszteletbeli elnöke, fideszes országgyűlési képviselő a megnyitón. Rámutatott: nehéz időszakon van túl a szakma, a turizmus 10-15 éves felívelő szakaszába "rondított bele a járvány". Azonban optimizmussal tekintenek a jövőbe, mivel az elmúlt 1,5-2 évben tapasztalt korlátozásokra már nem kell készülni; az előrejelzések szerint az idén növekedés várható - tette hozzá.

Szatmáry Kristóf kiemelte: a szezonnyitón hagyományosan az idegenvezetőket köszöntik. Olyan szakma ez, aminek a megbecsüléséről nem lehet eleget beszélni - fogalmazott, hozzátéve, ők azok, akik közvetlenül találkoznak az ide érkező turistákkal, és "úgy kalauzolják el őket, hogy később az ország jó hírét viszik a világba, és visszatérnek". Az idei a 20. világnap, amelyet a BKIK szervezésében tartanak.

Csókay Ákos, a BKIK főtitkára rámutatott: ez a hét az idegenvezetőkről fog szólni, akik a várost a "legnehezebb helyzetben is el tudják adni". Idén olyan helyszínekre is ellátogathatnak az érdeklődők, amelyeket még a fővárosiak sem ismernek, rendkívül színes a programkínálat - mondta.

Kiemelt céljuk az is, hogy a BKIK Újra nyitva Budapest programjával összhangban felhívják a belföldi utazók figyelmét a főváros szépségére, turisztikai értékeire és izgalmas programlehetőségeire. A főváros népszerűsítésére azonban nem a klasszikus látványosságokat állítják fókuszba, hanem a város kevésbé ismert kincseit mutatják meg. A tavaly online is óriási érdeklődés mellett megtartott, vezetett túrák helyét ebben az évben az élő séták és változatos eszközökön szervezett utak veszik át - mondta.

Medzay Anikó, az idegenvezetői világnap budapesti programjainak szervezője ismertette: közel 50 sétát tartanak, számos meghirdetett program már betelt. A Volánbusz Zrt. stratégiai partnerségével összeállított programsorozaton az érdeklődők a buszos és hajós kirándulások mellett városnéző villamossal utazhatnak Óbudától Kelenföldig, sétán ismerhetik meg a régi pesti kereskedő belváros mindennapjait, az "erzsébetvárosi Csikágót", izgalmas épületbejáráson vehetnek részt a Zeneakadémián, a Szépművészeti Múzeumban, a Dreher Sörmúzeumban vagy az Unicum Házban. Lesz olyan program is, amely a Budai vár éppen zajló átalakítását mutatja be.

Évek óta vidékről is sokan érkeznek a fővárosi programokra, idén 3-4 ezer résztvevőre számítanak - közölte, hozzátéve: szeretnék felkelteni a helyi lakosság, a városvezetők, a média figyelmét az idegenvezetők szakmai felkészültségére, értékteremtő és közvetítő munkájára, illetve arra a törekvésükre, hogy munkatapasztalataik megfogalmazásával segítsék az országimázs-teremtésért felelős turisztikai, politikai döntéshozók munkáját.

A kamara közölte: a pandémiás időszak két évét érintő adataik szerint a fővárosi turisztikai szektornak hosszabb távon kell nélkülöznie a külföldi vendégeket. "Nincs idő várni, tovább kell dolgozni azon, amit a szektor adózási könnyítésein és a célzott pályázatokon túl a kormányzat már korábban kezdeményezett: a belföldi turizmussal kell pótolni az elhúzódó kiesést, hogy az iparágban dolgozó, még működő szolgáltatók, köztük az idegenvezetők talpon maradhassanak" - idézték a közleményben Szatmáry Kristófot.

A BKIK Kereskedelmi Tagozata által összesített adatok szerint a turizmus területén Budapest a legnagyobb vesztese a 2020 márciusa óta tartó pandémiás időszaknak. A járványidőszakot megelőző év rekordteljesítményével szemben a járvány elleni védekezéshez kapcsolódó hazai és nemzetközi korlátozások egyes turisztikai szegmensekben akár 50 százalékot is meghaladó visszaesést eredményeztek. 2020-ban országos szinten a belföldi vendégéjszakák száma például 40 százalékkal, a külföldieké közel 80 százalékkal, Budapesten a belföldieké közel 60 százalékkal, a külföldieké 80 százalékkal maradt el a 2019-es adatoktól. Tavaly a fővárosba az országosan mért 46 százalékos csökkenéshez képest még kevesebb külföldi vendég érkezett: ez a szám több mint 50 százalékkal maradt el az előző évitől. Az idegenforgalom visszaesése különösen nehéz helyzetbe hozza a vendégek ellátásában részt vevő budapesti szolgáltatókat, így az attól igen nagy mértékben függő idegenvezetőket is - közölték.

Az Idegenvezető Társaságok Világszövetségének (WFTGA) kezdeményezésére február utolsó vasárnapján 1990 óta hívják fel a figyelmet az idegenvezetői szakmára. Az 1989-ben alakult Magyarországi Idegenvezetők Szövetségének tagjai a szakmai törvények szerint, mintegy harminc különböző nyelven végzik tevékenységüket. Magyarországon nagyjából 15 ezer idegenvezetőt tartanak nyilván, közülük négyezren aktívak Budapesten, országosan pedig 4500-an.

(Forrás: legjobbitthon.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)