Jump to content

Kirándulástippek a Mecsekben

2022. 09. 14. 11:52

Vadregényes szurdokvölgyek, vízesések, barlangok, tavak, festői falucskák. Ezt, és még ennél is több látnivalót kínál a Dél-Dunántúl egyik legváltozatosabb tája, a Mecsek-hegység. Hogy meghozzuk a kedved a felfedezéséhez, mutatunk néhány tuti kirándulástippet a Mecsekben, hozzájuk pedig szállásokat is ajánlunk.  

1. Óbányai-völgy – Óbánya

A Kelet-Mecsek területén találjuk a meseszép látnivalókban gazdag Óbányai – völgyet, melyet a „magyar Svájcként” is emlegetnek. A szurdok a főleg német ajkú Óbánya és Kisújbánya között, az Öreg-patakot követve kanyarog, számos látványosságot és útirányt kínálva.

Leghíresebb látnivalói a Csepegő-szikla, egy nagyjából 30 méter széles forrásmészkő-lerakódás, melyből folyamatosan „csöpög” a víz, cseppkőszerű formákat is kialakítva. Közelében a Ferde-vízesést, más néven Tündérlépcsőt fedezhetjük fel. Ez a vízesés a Mecsekben lépcsőzetes megjelenését a kréta-kori lemezmozgásoknak köszönheti.

2. Abaligeti-barlang – Abaliget

A Mecsek-hegység leghosszabb járatrendszerével rendelkező Abaligeti-barlangot 1900-ban, Párizsban még a világ 100 csodája közé is beválogatták. Járataiban sok képződmény nevet is kapott, így például „Pisai ferdetorony”, „Niagara-vízesés” és „Elefántfej” is található itt. 466 méteres főága egész évben megtekinthető szakvezetés keretében.

Ha ide látogatunk, érdemes megnézni a barlangtól pár méternyire, az egykori turistaházban található Denevérmúzeumot is. A tárlat bepillantást nyújt a repülő emlősök életébe és a denevérkutatás rejtelmeibe.

3. Vízfő – tanösvény – Orfű

A Vízfő – tanösvény az orfűi malmoktól indul, útvonala hol az Orfű-patak mentén, hol a vadregényes égerlápot járhatóvá tévő pallókon halad. Kényelmes, könnyű séta, és bár mindössze 1 kilométer hosszú, mégis páratlan látnivalókat kínál.

A tanösvényt követve eljutunk a Vízfő-barlanghoz, mely a vízimalmot meghajtó patakot tápláló karsztforrás felszínre lépésének helye. Mellette áll a magyar organikus építészet egyik legszebb alkotása, a Gomba néven is ismert Forrásház. Ma ipari műemlék, amely előzetes egyeztetés után látogatható. A patak hídján átkelve a Barlangkutatók forrásánál találjuk magunkat, majd visszasétálhatunk a tanösvény kiindulópontjához.

4. Püspökszentlászlói Arborétum – Hosszúhetény

A Hosszúhetényhez tartozó Püspökszentlászló a Kelet-Mecsekben, a Zengő-hegy északi oldalánál található. Fő látványossága az 1797-ben gróf Eszterházy Pál pécsi püspök számára épült nyaralókastély, és az azt körülölelő kis arborétum. Utóbbit Hetyey Sámuel létesítette a XIX. század végén, a kastélypark kibővítésével.

A kastély elé egy Zsolnay-szökőkutat állított, számos fenyőfajtát telepített. Később vadaspark, sőt szabadtéri úszómedence is volt itt. Az arborétum ma több, mint 80 fa- és cserjefajta található a világ minden tájáról.

Forrás: blog.szallas.hu

(Forrás: legjobbitthon.co.hu;szallas.hu | Kép: pixabay.com)