Jump to content

Végre pozitívan értékeltük az évet, mi magyarok!

2016. 01. 18. 18:51

magánéletről, az egészségről, anyagiakról és az egzisztenciális helyzetről. A tavalyi év összességében jó emlékekkel zárult az emberek számára. De nézzük meg egy kicsit statisztikai szemmel!

A szokásos év végi reprezentatív felmérések a tavalyi évet sem hagyták ki. Az Ipsos és a ZRI Závecz Research kutatócégek közös vizsgálódásának eredményeképp a magyar lakosság kétharmada elégedett volt a magánéletével, ugyanennyien nyilatkoztak pozitívan az egészségi állapotukról. Az anyagi helyzetére, a pénzügyeire gondolva azonban felemás mérleget vont a magyar lakosság: 50 százalék jónak, 48 százalék rossznak minősítette az elmúlt évét.

Az ezer fő személyes megkérdezésével készült évzáró felmérés egyik érdekessége, hogy a korábbi években megszokottnál kevesebben panaszkodtak az egzisztenciális helyzetükre, a mindennapi megélhetés nehézségeire: a lakosság egyik fele jónak, a másik fele rossznak minősítette anyagi pozícióját.Az anyagi státusz regionális sajátosságokat is mutat: a nyugat-dunántúliak, a fővárosiak, Pest megyeiek körében az elégedettek vannak többen, a dél-alföldiek és a dél dunántúliak viszont sikertelen pénzügyi évként tekintenek vissza 2015-re.

Viszont pozitív a mérleg munkafronton. A dolgozók 70 százaléka jónak értékelte a munkahelyén eltöltött időt, elégedett volt a munkájával. Azért voltak, akik számára inkább a problémák maradtak meg a tavalyi évből, ők a megkérdezettek 28 százalékát tették ki. Akárcsak az anyagiak megítélésében itt is mutatkoztak eltérések főként a képzettség tükrében. A diplomások, a szellemi munkát végzők és a fővárosiakat szinte maximálisan elégedettek voltak a munka világában eltöltött elmúlt egy évükkel, míg a szakképzettség nélküliek, a falvakban élők kevésbé.

Az emberek többségének, 65 százalékának nem voltak jelentősebb egészségügyi gondjai 2015-ben. Számottevő arányban, 34 százaléknyian vannak azonban olyanok is, akiknek betegségek nehezítették a tavalyi évét. Összegezve azért annyira nem volt rossz éve a lakosságnak, habár midig lehetne jobb.

Azért pedig tenni kell, ha nem tudod hol kezdhetnél hozzá álmaid és fogadalmad megvalósításához, akkor segítünk!