Jump to content

Okos automaták már Magyarországon is

2016. 01. 23. 15:43

Egyre több helyen lehet gyorsan, könnyen és kényelmesen vásárolni – például busz- vagy vonatjegyet, esetleg egy palack vizet – úgynevezett okos automatákban.


Képzeljen el egy olyan ital-, étel- vagy jegyautomatát, melynek interaktív érintőképernyője van, oktatóvideókat mutat be, a termék kiválasztásához és a fizetéshez nem kell több egyetlen érintésnél, ráadásul a korábbi vásárlásai alapján képes új termékeket vagy szolgáltatásokat is a figyelmébe ajánlani.

Ma már ez nem űrkorszaki fantáziálás, a fentiekre képes, úgynevezett okos automaták rohamosan terjednek, immár Magyarországon is. Míg a hagyományos automaták nem képesek nyomon követni, hogy kik a vásárlóik, milyen termékek érdeklik őket, vagy éppen mik a kevésbé népszerű árucikkek, illetve arról sem tudják tájékoztatni az üzemben tartójukat, ha meghibásodtak, az okos automaták mindezeket tudják, sőt, ennél még sokkal többet is. Használatukkal fokozatosan elfelejthetjük, mennyi bajunk volt egykoron az el nem fogadott vagy éppen elnyelt pénzérmékkel, begyűrt vagy elszakított bankjegyekkel.

A MasterCard PayPass kártyáival a fizetés csupán néhány pillanatot vesz igénybe, hiszen elegendő az erre alkalmas bankkártyát odaérinteni a terminálon látható, egy érintéses fizetést szimbolizáló jelhez. Ötezer forintos értékhatárig pedig még a PIN kód megadása sem szükséges. Egyérintéses bankkártyával, mindössze néhány pillanat alatt lehet vásárolni menetjegyeket a Budapesti Közlekedési Központ és a MÁV Start Zrt. automatáiból, a Coca Cola által üzembe helyezett intelligens italautomatákból pedig hűtött üdítőket.

Az Európai Termékértékesítési-automata Szövetség (angolul: European Vending Association) adatai szerint a kontinensen körülbelül 3,77 millió automata üzemel, ezek csaknem 85 ezer embernek és 10 ezer cégnek – többségében kis- és középvállalkozásnak – adnak munkát. Az automaták éves forgalma Európában eléri a 11,5 milliárd eurót. Az Intel megbízásából készített tanulmány szerint a világszerte jelenleg működő több mint 18 millió automata 6 százaléka már okos, s 2016 végén már 49 százalékkal lehet több belőlük, mint 2010-ben.

(Fotó: Budapesti Közlekedési Központ)