Jump to content

Így pusztult el Budapest egyetlen világítotornya

2016. 02. 21. 16:28

Talán nem is gondolnátok, de valaha Budapesten is állt egy világítótorony. Ráadásul pont az amúgy csupasz Petőfi hidat (Horthy Miklós híd) tette díszesebbé.

Az impozáns építmény azonban csupán nyolc évig ragyogta be a Dunát. A történelem viharai a budapesti világítótornyot is magukkal sodorták.

Horthy Miklós 1937-ben avatta fel a főváros új büszkeségét, a róla elnevezett Horthy Miklós hidat. A mai Petőfi hídhoz hasonlóan ez sem volt túl díszes. A "kormányzóhoz méltó, felesleges cifraságoktól mentes, egyszerű, de roppant szilárd hidat" azonban eredetileg egy pompás világítótorony tette feltűnőbbé.

A budai pillér északi oldalán felépített harminc méteres alkotás a fiumei világítótorony kicsinyített mása volt, amit a Haditengerészet Hősi Emlékműveként avatták fel 1937. október 10-én ünnepélyes flottaparádé keretében.

A kiálló hajóorrot Horthy híres hajójáról, a Novaráról mintázták. A rajta álló hét méteres szoborcsoport pedig a “támadás géniuszát” jelképezte.

Az emlékmű belseje üreges volt, a karzatra csigalépcső vezetett. A talapzatban pedig egy múzeumszoba üzemelt, amely az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészeti relikviáit őrizte.

A budapesti világítótorony sajnos csupán nyolc évig létezett. Amikor 1945. január 14-én a visszavonuló németek felrobbantották a Duna-hidakat, szinte teljesen megsemmisült az emlékmű is. Bronzmaradványainak csak egy töredékét találták meg a háború után, egy ideig tárolták ezeket, majd beolvasztották.

A háború utáni új politikai helyzetben szóba sem jöhetett a Horthy-emlékműként emlegetett alkotás helyreállítása. A világítótorony ugyanis teljesen egybeolvadt a gyűlölt kormányzó személyével.

Érdekes módon az elmúlt években volt szó arról, hogy újjáépítik a világítótornyot a Magyar Nemzeti Hajózás Emlékműveként. A magas költségekre hivatkozva, és valószínűleg ideológiai tartalma miatt azonban mindeddig ez nem valósult meg.