Jump to content

Magyar fotósorozat hódít a boldogságról

2016. 03. 12. 15:19

Szombat Éva abban hisz, hogy a boldogság olyan, mint a matematika: meg kell tanulni. A művész boldog embereket fényképez.

Illetve embereket, akik azt csinálják, ami boldoggá teszi őket. De ne a nap lemenő fényében sütkérező, ágyban ölelkező, kávéscsészét szorongató modellekre számítsatok.

"Practitioners" vagyis Gyakorlók című sorozatában Éva azt a valóságot vizualizálja, amelyben a boldogság nem csak annyi, hogy mantrázod magadban, hanem komoly és kemény munka, gyakran szokatlan módszerekkel.

A képek modelljeit széles körből választotta, vannak közöttük barátok és idegenek is, és egészen elképesztő skáláját mutatja be annak, miként teszik az emberek a mindennapjaikat élhetőbbé, akár egy nagyobb trauma után, akár a hétköznapokban. Egy Mária nevű hölgy például békákkal veszi körül magát, van plüssbékája, porcelánbékája és békás zuhanysapkája is. Bár a kétéltűeket mindig is kedvelte, akkor fordult feléjük nagyobb érdeklődéssel, miután rákkal diagnosztizálták, és a gyűjteményéből merítette az erőt a túléléshez.
Éva egy másik modellje Erika volt, aki lufikból hajtogat bonyolult kreációkat. A képen Erika lánya, Noncsi fekszik az anyja művei előtt.
"Amikor találkoztam Erikával, ez a jókedvű asszony éppen egy rendezvényre hajtogatott lufikat" – meséli a művész. "Meglepődött, amikor megkértem, szerepeljen a sorozatban, de azonnal igent mondott. Két évvel korábban Erika és a férje elveszítették a kisfiukat, Norbikát, és Erika mély depresszióba esett. Akkor vette a lufihajtogató készletet az akkor hároméves kislányának. De Erika maga is imádta a hajtogatást, elterelte a figyelmét, és sikerült leráznia magáról a szomorúságot. Otthagyta az állását, és azóta lufikat hajtogat".
A kosárlabdáért rajongó Gergő nyitott gerinccel született és nem tud járni, de a játék a mindene. Zoli, vagyis Galactic Jackson egy budapesti luxusszállodában dolgozik, és szabadidejében szintetizátorokat és bakelitlemezeket gyűjt. Magyarországon neki van a legtöbb szintetizátora.

A képekből kiderül, hogy a boldogság természete igen különös, van, aki megelégszik inspiráló idézetekkel, van, aki fura játékokat gyűjt. Nincs egyetlen üdvözítő út a boldogság felé, nincs hagyomány és tabu. Szombat Éva fotói közül néhány hatalmas változásokat mutat be, például a nemváltó műtét, míg mások apró, furcsának tűnő élvezetekkel élik túl a mindennapokat: ugyanolyan fontosak a nagy lépések, mint a kicsi győzelmek ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat.

A sorozat azt is bizonyítja Éva szerint, hogy a legboldogabbak azok, akiknek harcolniuk kellett a boldogságukért, akiknek a nulláról kellett kitalálniuk, mi teszi őket boldoggá.

"Meggyőződésem, hogy akiknek mindene megvan, nem igazán boldogok. Ők mindig többet akarnak." magyarázta a művész aVice-nak.

"Ez a projekt felnyitotta a szemem arra, hogy azok az emberek, akik problémákkal küzdenek, jobban értékelik az életet. Meg akartam mutatni, hogy nem kell azt kérdezned magadtól, hogy mi kellene még, vagy azt mondanod, hogy ebből még több kell. Egyetlen közös dolog van a modelljeimben, miközben mindannyian másképpen gondolnak a boldogságra. Tudják, hogy a boldogság az apró dolgok élvezetéről szól. Nagyra értékelem ezeket az embereket, sok inspirációt kaptam tőlük, és azt szeretném, ha másokat is inspirálnának.