Jump to content

A legjobb magyar könyvet díjazza a Libri

2016. 03. 28. 08:42

Az olvasás népszerűsítése és az olvasás élményének átadása miatt a Libri csoport létrehozta idén a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat, amelyekkel a kortárs magyar irodalom kiemelkedő szerzőit és alkotásait tüntetik ki.

Ezzel többek között az a céljuk, hogy a magyar szép – és tényirodalom előtérbe kerüljön, és egy presztízsértékű díjjal fel tudják hívni az olvasók figyelmét a kiemelkedően jó, vagy éppen egyenesen kihagyhatatlan magyar könyvekre.

A díjakat idén adják át először, de a tervek szerint minden évben odaítélik a legjobbaknak.
A versenyben mindig a megelőző évben megjelent, szépirodalmi és tényirodalmi magyar szerzemények vehetnek részt.

A legjobbak közti válogatáskor figyelembe veszik, melyik mű tud hozzá tenni kultúránkhoz, illetve melyek azok, amelyeknek társadalmi hatása lehet.

A 2015-ös év könyves terméséből több körös szakmai szavazás során kerül ki a verseny győztese.

A 182 könyvet tartalmazó listáról egy szakmai bizottság szavaz majd a nekik leginkább tetsző öt könyvre. A szavazásban olyan neves közéleti személyiségek vesznek részt, mint példáulCsányi Vilmos, Divinyi Réka, Gaborják Ádám, Gács Anna, Gárdos Péter, Iványi Gábor, Kuczogi Szilvia, Keresztury Tibor, Máté Gábor, Mérő László, Szvetelszky Zsuzsa és a Budapesti Fesztiválzenekar.

A szakmai bizottság által első körben kiválasztott 10 könyvből álló listából egy öt fős zsűri választja ki a legjobbat, de a Libri az olvasóknak is megmutatja ezt a tízes listát, így ők is elmondhatják, számukra mely könyvek voltak a legfontosabbak.

Ezen döntések alapján ítélik majd oda a Libri irodalmi, illetve a Libri irodalmi közönségdíjat.

A közönség áprilistól szavazhat a Szakmai bizottság által kiválasztott tíz könyvből álló listára, a Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj ünnepélyes díjátadója pedig május közepén lesz.