Jump to content

Megy a Holdra a magyar Puli

2016. 08. 31. 08:15

A Puli Space aláírta a szerződést, csatlakoznak az Astrobotic első Hold-küldetéséhez.

Az Astrobotic elnevezésű amerikai vállalat leszállóegységén foglalt helyet holdutazásához a Puli Space magyar űrprojekt. A Puli Space a harmadik Google Lunar XPRIZE (GLXP) csapatként indulhat a holdutazásra - közölte a Puli csapatvezetője.

Pacher Tibor tájékoztatása szerint az Astrobotic Technology Inc. és a Puli Space Technologies Kft. a Tel Avivban zajló GLXP találkozón jelentették be, hogy aláírták az első magyar hasznos teher Holdra juttatásáról szóló szerződést.

A Puli egy egyedi időkapszulát küld fel az amerikai GLXP-csapattal a Memory of Mankind (MoM) on the Moon (Az emberiség emlékezete) projekt keretében, valamint a Puli holdjárójának is foglalt helyet. 

A magyar csapat ezzel olyan GLXP-csapatok mögé sorakozott fel, mint a japán Hakuto vagy a chilei AngelicvM, amelyek szintén az Astrobotic Peregrine leszállóegységével jutnak el a Holdra. A Puli részvételével Magyarország hetedik nemzetként csatlakozik az Astrobotic küldetéséhez, amellyel a pittsburghi cég mindenki számára elérhetővé kívánja tenni a Holdat - mondta a csapatvezető.

A harmincmillió dollár összdíjazású Google Lunar XPRIZE példa nélküli verseny, amely a világ minden táján kihívás elé állítja és inspirálja a mérnököket és a vállalkozókat, hogy kifejlesszék a robotalapú űrkutatás olcsó metódusait.

2007 és 2010 között 16 országból 29 csapat regisztrált, mára tizenhatan maradtak 13 országból, Európát Németország és Olaszország mellett a magyar Puli Space képviseli. A verseny győztese az a magánerőből finanszírozott csapat lesz, amely sikeresen eljuttat a Holdra egy robotot, és ott végrehajtja az előírt feladatokat.

Az első csapat, amelynek ez sikerül, elnyeri a húszmillió dolláros fődíjat, a második csapat pedig ötmillió dollárt kap. Egymillió dollárban részesül az a csapat, amely ösztönzi a sokszínűséget az űrkutatás területén, és négymillió dolláros bónusz díj jár azoknak a csapatoknak, amelyek további technikai feladatokat teljesítenek, például tízszer távolabbra jutnak, túlélik a holdi éjszakát, vagy meglátogatják a korábbi holdmissziók helyszíneit.