Jump to content

Poloskainvázió: büdös bogarak árasztották el az országot

2016. 09. 28. 12:46

A meleg nyarak kedveznek a szaporodásuknak. Íme amit tudni kell róluk: miképp védekezhetünk ellenük, és meddig számíthatunk felbukkanásukra.

Évek óta nem volt ennyi kellemetlenkedő, növényt károsító, ráadásul a lakásokba is szívesen beköltöző poloska, mint idén. Több faj is nyüzsög, de leginkább az afrikai eredetű zöld vándorpoloska lepte el az országot. A szakemberek szerint legutóbb nyolc éve volt hasonló méretű invázió.

Ősszel a felnőtt példányok meleg helyet keresnek, elbújnak különböző repedésekben, de lakásokba is berepülnek, így képesek áttelelni.

Jelenlétét a fák alatt megfigyelhető, nagy cseppekben ürülő mézharmat, a leveleken, zöldségeken szúrásainak, emésztőnedveinek nyoma jelzi. A felnőtt példányok ügyesen álcázzák magukat a zöld leveleken, de a különféle színű és mintázatú lárvák könnyen észrevehetőek.

A poloska növények nedvével táplálkozik, elsősorban a zöldségeket keresi, de a gyomnövényekkel is beéri, vagy a kőris-, hárs-, szivarfákra is rájár. Megszúrja a növény levelét, szárát vagy gyümölcsét és belefecskendezi emésztőnedvét. Később visszatér és a folyóssá vált tartalmat kiszívja.

Legnagyobb kárt a zöldségnövényekben tudja okozni, mert a megtámadott növény megbarnul, megrohad és elszárad. Különösen kedveli a paradicsomot, uborkát, zöldbabot, de a szőlőt, az epret, szedret is. A bűzmirigyeinek és emésztőnedvének váladékával beszennyezi a növényeket, így azok élvezhetetlenné válnak.

Házilag védekezni igen nehézkes ellene. Kertben leginkább a motoros lombszívó, a lakásban a porszívó segít, vagy aki türelmes, az egy papírlapra kotorva kitessékelheti a lakásból, vállalva a kockázatot, hogy pár perc múlva viszontláthatja. Léteznek már permetszerek ellene, de ezek lakásban, kis kertben nem igazán jelentenek megoldást.

Mivel ezek a poloskák a fagyokig aktívak, így akár november végéig is lakótársaink maradnak. Utána pedig számíthatunk rá, hogy egy-egy trükkös példány elvackolja magát, és tavasszal újra aktivizálódik.

(Forrás: hvg.hu)