Jump to content

Budapesten sosem látott madarakat észleltek egy fűtőmű kéményén

2016. 10. 10. 14:17

A fakó keselyű nem őshonos hazánkban, Szerbiából vagy Horvátországból repülhettek fel.

Ritka, Budapesten még sosem észlelt madarak jelentek meg a Rózsakerti Fűtőmű kéményén, Budatétényen.

A fakó keselyűk ketten vannak, legvalószínűbb származási helyük a szerbiai Uvac Nemzeti Park vagy a horvátországi Cres szigete lehet, az biztos, hogy nem a Fővárosi Állat- és Növénykertből szöktek el.

A keselyűket megfigyelő helyi lakosok ugyanis először az állatkertet hívták, ahol nemleges választ kaptak, illetve állatkerti jelölőgyűrű sincs a fiatal példányokon.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője elmondta, hogy a keselyű Magyarországon nem őshonos, Európában főleg Spanyolországban, Görögországban, Szerbiában és Horvátországban találhatók meg.

"50-60 évig hazánkban nem volt keselyű megfigyelés, de az utóbbi években nagyon megerősödött az állomány, ezért egyre gyakrabban bukkannak fel nálunk is, az elmúlt évben 19 fakó keselyű volt a Bükkalján" - mondta Orbán. Minden bizonnyal a Balkánról repülhettek fel.

Ez nagyjából 450-500 km, ami nekik egy kellemes séta, ráadásul észak-északnyugati szél is volt, ez hozhatta fel őket ide. Szimbolikus, hogy a vadont megtestesítő keselyű éppen egy modern emberi vívmányon, egy fűtőmű tetején székel. 

Külön érdekesség, hogy a szóvivő elmondása szerint Budapesten a keselyűknek nincs modern kori észlelésük, így ez a 269. faj, amely megjelent a fővárosban. A madarak olyan jól érzik magukat a Fűtőmű kéményén, hogy még jelenleg is ott vannak, játszanak, egymást piszkálják vagy éppen a kéményre vezető létrát próbálják megenni.

 

(Forrás: legjobbitthon.hu)