Jump to content

Charlie Hebdo - Magyarországról őszintébben

2016. 10. 14. 09:48

Az abszurd humor lényege, hogy némileg túlzó, görbe tükröt ad a valóságról. És bár a francia lapnak kifejezetten a karikírozás a profilja, talán nem is sejtik mennyire pontos képet festettek a "magyar valóságnak" nevezett tragikus körülményekről.

A kép ami egy hisztis óvodások lakta országot mutat be, meglehetősen pontosnak mondható. Itt ülünk egy szögesdróttal körbevett szemétdombon és kukázzuk azt, amit a menők - igen a narancsos hülyegyerekek - szemetelnek. Csupa használhatatlan kacat. És ahogy arra a hvg témába vágó cikke is rámutat, mindezt a fasisztoid idea méltatlan reneszánsza teszi lehetővé, egyszersmind kikerülhetetlenné.

A francia Charlie Hebdo vicclap egy teljes oldalt szentelt Magyarországnak az október 5-i számában, amelyben "a bőgőmasina identitás országának" nevezik Magyarországot, és a kvótanépszavazással, a menekültkérdésben vallott állásponttal, valamint a gyűlölködéssel foglalkoznak.

Az egyik Magyarországgal foglalkozó karikatúra a határon táborozó menekülteket mutatja a drótkerítéssel, a felcímben pedig az olvasható, hogy "ha fasiszta, minden karrier nyitva áll ön előtt."

A rajzokon felidézik a "Tudta?" plakátkampányt, és megjelenik Kovács Zoltán kormányszóvivő is, akiről azt írják, "mindenre van válasza". A képregényben Kovács arról beszél, hogy Orbán egy Nicolas Sarkozy volt francia elnökhöz hasonlítható jobbközép politikus, aki nem akar konfrontálódni, csak meg akarja védeni a nemzete érdekeit, akár konfrontáció árán is. Kovács a karikatúrán azt is mondja, hogy Magyarország ugyan beenged mindenkit, aki menedékjogot kaphat, de a 60-as 70-es évek menekültpolitikája elavult, ezért ma már jól tudjuk, hogy minden menedékkérő gazdasági bevándorló.

Érzékeny pontokon támad a Hebdo, mégis jogosnak tűnnek a vádak. Képregényeikben többek közt Tamás Gáspár Miklós vitatott személyét is "megszólaltatják".

(Forrás: hvg.hu)