Jump to content

Újra Oscar-díjra jelöltek egy magyar filmet

2017. 01. 24. 16:32

Megtörtént! Egy évvel a Saul fia diadala után megint Oscar-díjra jelöltek egy magyar filmet. Deák Kristóf Mindenki című alkotása a legjobb élő szereplős rövidfilmek között került a legjobb ötbe. Ebben a kategóriában korábban csak egyszer kapott jelölést magyar film, több mint fél évszázaddal ezelőtt. 

Magyar idő szerint kedden délután 14 óra 18 perckor kezdték el bejelenteni a 2017-es Oscar-jelöléseket Los Angelesben. A legjobb élő szereplős kisfilm kategória jelöltjeit Az utolsó szamuráj-ban nyújtott alakításáért Oscar-jelölt Ken Watanabe olvasta fel, az öt jelölt egyike Deák Kristóf Mindenki című alkotása lett. Ebben a kategóriában eddig csak egyetlenegyszer kapott magyar film Oscar-jelölést, 53 évvel ezelőtt Szabó István Koncert című vizsgafilmje. 

A Mindenki rendezője, a 34 éves Deák Kristóf mesélt arról, hogy amikor az első vetítéseken látta, milyen erős érzelmi hatást vált ki a filmje, tudatosan kezdett el dolgozni a stratégián, ami végül a mai Oscar-jelöléshez vezetett.

Olyan fesztiváloknál próbálkozott például, amelyeken ha díjat nyer a film, azzal automatikusan jelölhetővé válik az Oscarra – a Mindenki két ilyen díjjal is bebiztosította magát. Deák arra is rámutatott, hogy a kisfilmek között nagyon sok a megrázó, lehangoló dráma, és a Mindenki azzal tudott kitűnni, hogy egy nagyon pozitív, felemelő film, sok zenével, ami lelkesíti a nézőket. 

A 2017-es Oscar legjobb élő szereplős rövidfilm kategóriájának jelöltjei: 

  • Ennemis Intérieurs (Sélim Azzazi)
  • La Femme et le TGV (Timo von Gunten)
  • Mindenki (Deák Kristóf)
  • Silent Nights (Aske Bang)
  • Timecode (Juanjo Giménez) 

A 25 perces Mindenki főszerepeit két gyerekszínész, Gáspárfalvi Dorka és Hais Dorottya, illetve Szamosi Zsófia játssza. A Jászai Mari-díjas Szamosi tíz évig volt a Pintér Béla Társulat tagja, szerepelt az Átok és a Terápia című tévésorozatokban, de olyan filmekből is emlékezhetünk rá, mint az Állítsátok meg Terézanyut!, a Lora, Az éjszakám a nappalod, valamint A martfűi rém, amiben az ártatlanul elítélt férfi testvérét alakította. 

A kilencvenes évek elején játszódó film történetét így foglalta össze Deák Kristóf író-rendező: „Van egy kislány, új iskolába kerül, amiben eleinte nincs sok öröme, de bekerül a kórusba. Lehet, hogy nem ő a legjobb, de nagyon szeret énekelni. Igen ám, de a kórusvezető néni meg nagyon szeret díjakat nyerni, fesztiválokra járni, úgyhogy az első adandó alkalommal megkéri ezt a kislányt, hogy inkább csak tátogjon a kórusban, mert akkor mindenkinek jobb lesz. És innen indul a probléma.” 

Deák Kristóf 1982-ben született – abban az évben, amikor először nyert Oscar-díjat magyar nagyjátékfilm (Szabó István Mephistó-ja). Első filmes munkáját 2005-ben, Steven Spielberg részben Magyarországon forgatott München című történelmi drámájában kapta. A vágóstábban dolgozott egy hétfős asszisztenscsapat tagjaként, nyersanyagot tekercselt, csapózott, és hordta a koffeinmentes teát Spielbergnek, aki kétszer még köszönt is neki. 

Deák tizenkét epizódot rendezett az m1-en sugárzott Hacktion című tévésorozatból, 2009 óta Angliában él, ahol elvégezte a University of Westminster rendezői mesterszakát. Sokáig szabadúszó vágóként dolgozott, 2014 óta rendezői munkákkal keresi a kenyerét. 

Harmincnégy évével Deák Kristóf az Oscar-díjra jelölt magyar filmek rendezői közül a harmadik legfiatalabb: Szabó István 26 éves volt a Koncert jelölése idején, Jankovics Marcell pedig négy hónappal volt fiatalabb, mint Deák most, amikor a Sisyphus című animációs kisfilmje a legjobb ötben szerepelt az 1976-os gálán. 

A frissen Oscar-jelölt magyar kisfilm a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásával készült, operatőre a Karlovy Varyban díjazott Szerdai gyerek-et is fényképező Maly Róbert volt, a zenéjét Balázs Ádám szerezte, akinek egy száma (a Malek Miklóssal közösen írt Tell Me Girlfriend) a Jóbarátok című amerikai tévésorozat egyik részében is felcsendült. 

Legközelebb február 27-én hajnalban szurkolhatunk a Mindenki csapatának, akkor rendezik meg ugyanis a 89. Oscar-gálát a Los Angeles-i Dolby Theatre-ben. A filmet legközelebb március 4-én lehet megnézni a magyar Cinemax tévécsatornán. 

(Forrás: legjobbitthon.hu)