Jump to content

A Central Media mentheti meg a tönk szélére került Alexandrát

2017. 01. 30. 14:44

Segítséget nyújt az Alexandra könyvkereskedelmi lánc értékesítési hálózatának fenntartásához és újjászervezéséhez a Central csoport, közölte a vállalat péntek délután. Az Alexandra kiskereskedelmi üzleteit működtető Rainbow Üzletlánc Kft. erre válaszul közleményt juttatott el lapunkhoz, amelyben azt írják: hétfőn megkezdik a konkrét tárgyalásokat arról, milyen módon menthető meg a bolthálózat.

A csoport, amely kiadói a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése tagjaként folyamatosan részt vesznek az elmúlt hetekben az összeomlás szélére került Alexandráról szóló szakmai egyeztetésekben, „minden lehetséges eszközzel támogatja az elmúlt napokban nagy médiavisszhangot is kiváltó könyvpiaci válsághelyzet megoldását” – olvasható a cég közleményében.

Szügyi Gergely, a Central csoport képviselője úgy fogalmazott: szakembereik folyamatosan dolgoznak azon, hogy „a vállalatcsoport üzleti érdekein túlmenően is segítséget nyújtsanak a könyvkiadás és értékesítés problémáinak megoldásához.”

A közleményben részletek nincsenek arról, hogy a Central pontosan milyen segítséget nyújt. Szügyi azt ugyanakkor kiemeli, hogy még "sok a tisztázandó kérdés, de azt gondolom, azzal segítjük most a legtöbbet a szakmának, ha együttműködünk az Alexandra kiskereskedelmi értékesítési hálózatának fenntartásában, és újraszervezésében.”

A Central nemcsak több mint tíz éve szereplője a magyar könyvszakmának, hanem idén még terjeszkedett is. Január elején jelentették be, hogy kizárólagos tulajdonukba került a korábbi résztulajdonból a Harry Potter-könyvek magyarországi kiadója, a Nesbo-könyvek jogaival is rendelkező Animus.

Az Alexandra kiskereskedelmi könyvhálózatát működtető cég, az ősszel Matyi Dezsőtől új tulajdonoshoz került Rainbow Üzletlánc Kft. a Central megjelenését kommentáló közleményében a hétfőre ígért tárgyaláskezdésen kívül arról is ír: a jelen körülmények fennmaradása esetén a társaság a gazdasági tevékenységét hosszú távon nem tudná folytatni.

Ennek az oka a Rainbow közleménye szerint az, hogy a Matyi Dezső korábbi Alexandra-tulajdonos kezében lévő könyvnagykereskedő, a Könyvbazár Kft „a teljes bizományosi készletét visszahívta, valamint, hogy a kiadók is megtiltották a társaságnál lévő könyvkészleteik további forgalmazását”.

A Rainbow szerint  a könyvszakma szereplőinek, így a cég hitelezőinek az érdeke azt kívánja, hogy az Alexandra boltokra megkötött bérleti szerződéseket „egy olyan szakmai társaságra ruházza át, aki vállalja, hogy megállapodik a kiadókkal a társaságnál lévő könyvkészletekkel kapcsolatos elszámolásról, az általa rentábilisnak tartott könyvesboltok, valamint az ott dolgozó alkalmazottak átvételéről.” Hogy hány könyvesbolt maradhat meg, és hány Alexandra-dolgozó állása kerülhet veszélybe, azt még nem tudni.

A Rainbow vállalja a közleményben, hogy leltározott könyvkészleteit átadja az új befektetőnek, a kiadóknak pedig megfizeti a januárban eladott könyveik vételárának 40 százalékát. Ha az Alexandrát zavartalanul át tudják adni, akkor az idén eladott könyvek árának 40 százalékát február 20-ig és március 20-ig kifizetik. A Rainbow kérte, hogy a kiadók fogadják el ezeket a feltételeket, mondván: a jelenlegi helyzetben más lehetőséget nem lát a bolthálózat megmentésére.

Arra is kitérnek: a Könyvbazárnak egészen addig fizetnek, amíg a Könyvbazár Kft. el nem készíti a társaságok közötti tartozásokra vonatkozó, megfelelő dokumentumokkal alátámasztott kimutatást, mely alapján a társaságok (a teljes Matyi Dezső-féle cégcsoport) elszámolhatnak egymással.

(Forrás: MTI)