Jump to content

Rég volt ilyen jó magyar rajzfilm, mint az Egy kupac kufli

2017. 08. 07. 09:37

A kuflik egyfajta miniatűr kolbász, vagyis bab, vagyis kifli, vagyis kapszula alakú élőlények, akik se nem kiflik, se nem kukacok, hanem simán kuflik, sosem agresszívek, jó a humoruk és irtóra szeretnek heverészni. Ahogy a hét (már megjelent) kufli-könyv után az augusztus 17-től a mozikban látható Egy kupac kufli című vadiúj rajzfilm főcímdalából kiderül róluk: „Van köztük nagy, kicsi, vékony, dagi és olyan, aki néha csuklik, heten laknak egy kupacban. Ők a kuflik!"

A hét kufli az Elhagyatott Rét közepén él, messze a világ zajától, egy kuflikupac lakályos üregeiben. Zödön a legzöldebb. Pofánka a legpirosabb. Titusz a legsárgább. Hilda a leglilább. Valér a legkékebb. Bélabá a legbarnább. Fityirc meg a legszürkébb, mert... Hát, mert annak is lennie kell valakinek. Van köztük bátor és félénk, ráérős és hirtelen természetű, sokbeszédű és hallgatag, okos és...

Na, szóval mindegyikük más és más. Akárcsak a gyerekek (na meg persze a felnőttek).

A kuflik azt szeretik a legjobban, ha nem történik velük semmi, csak lustálkodhatnak naphosszat a kupacuk tetején. De hiába, mert többnyire mégis úgy alakul, hogy békésen induló napjuk bonyodalmas kalanddá válik, a kuflik pedig még a legkacifántosabb helyzeteket is meg tudják oldani együtt.

Ellentétben a gyerekfilmek nagy részével, ez a történet nem a jó és a rossz szokásos szembenállásáról szól, hanem vicces kalandokról és karakterekről, például a lábas csigáról is, aki kétféleképpen is lábas: merthogy egyrészt van lába, másrészt pedig lábast visel a hátán.

"A kuflik firkákból születtek, egészen kicsi korom óta firkálok, rajzolok mindenhova, és ha véletlenül olyat firkálok, ami úgy tűnik, hogy különösen érdekes, és használhatom majd valahova, akkor a rajzot elteszem, és ilyen firkákból lettek a kuflik" - mondta az Indexnek a filmbemutató előtt Dániel András grafikus, akinek sikeres könyvsorozatából lett most mozifilm.

Az Egy kupac kufli című filmből kiderül, hogyan töltik a kuflik a Bújócskázás Világnapját, minek öltöznek, ha nyáron szilveszteri jelmezbálba hívják őket, vagy mi történik, amikor apró házi kedvencük váratlanul hatalmasra nő. A film sztorija nem újdonság azoknak, akik jól ismerik könyveket, ugyanis a hét kötet 14 történetét fűzték az alkotók 71 perces fűzérbe. Mégsem unalmas a kuflirajongóknak sem, kiválóan sikerült még viccesebbé és tartalmasabbá tenni a mozdulatlan könyvoldalakat. 

(Forrás: index.hu)