Jump to content

Női elnököt kapott Szlovákia

2019. 03. 31. 12:47

A korrupcióellenes üzenetekkel kampányoló környezetvédelmi aktivista és jogásznő Zuzana Čaputová nagy különbséggel győzte le a Robert Fico pártja által támogatott Maroš Šefčovič EU-biztost a szlovák elnökválasztás második fordulójában. Čaputová az ország első női, és a legfiatalabb államfője is. A köztársasági elnök jogkörei korlátozottak, mégis fontos szimbolikus és aktuálpolitikai jelentősége is van Čaputová győzelmének.

Zuzana Čaputová polgárjogi aktivista nagy fölénnyel nyerte a szlovák elnökválasztás második fordulóját. A szinte végleges, 99,5 százalékos feldolgozottságnál 58,4 százalékkal nyert, míg a Robert Fico Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) kormánypártja által támogatott Maroš Šefčovič EU-biztos 41,6 százalékon végzett. 

A győzelme nem meglepetés, az ellenzéki jelölt ugyanis nagy fölénnyel, 40,5 százalékkal nyerte meg március 16-án az első fordulót is, több mint kétszer annyi szavazatot kapott, mint a második helyen 18,7 százalékkal továbbjutó Šefčovič. A magyarok többsége is Čaputovára szavazott az első fordulóban.

A második fordulóban pedig a legutolsó felmérések 60,5 százalékot jósoltak neki, és 39,5 százalékot Šefčovičnak. Csak egy fokkal jeleztek szorosabb különbséget az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérések. A Median szerint elsősorban a fiatalok és a nők választották Čaputovát, de a férfiak körében is népszerűbb volt Šefčovičnál, írja az Új Szó.

Vasárnap az elnökválasztásokat nézve rekordalacsony volt a részvétel, csak 41 százalék ment el szavazni. Az első forduló még 48,74 százalékos részvételt hozott. Čaputová így is több mint egymillió szavazatot kapott.

Čaputová mindenki elnöke akar lenni

A győzelmi beszéde elején Čaputová az első fordulóhoz hasonlóan több kisebbség nyelvén, így magyarul is megköszönte mindenkinek a támogatást. Azt ígérte, hogy mindenki elnöke lesz, azok bizalmát is próbálja megszerezni, akik most nem őt támogatták.

Az eredményt úgy értékelte, hogy az ország megmutatta, hogy közös erővel le lehet győzni a populizmust. Szlovákia változást akar, jelentette ki. 

(Forrás: index.hu / fotó: pixabay.com)