Jump to content

Nem olyan jó rendőrnek lenni

2019. 04. 18. 17:49

Míg tíz éve még csak nagyjából 200-an szereltek le, tavaly már 2000 volt a számuk.

Nyolc hónap alatt közel a hatodára esett vissza a frissen végzett határvadászok száma, írja a Népszava. Legutóbb hétfőn már csak 22-en álltak szolgálatba a Készenléti Rendőrségnél.

"Korábban, a migrációs hullám nyomán a megyei főkapitányságok állományából vezényeltek át sokakat a határvadászokhoz, de mára jelentősen lassult ez a folyamat", nyilatkozta a lapnak Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára.

A határvadászok létszáma már korábban megközelítette a 3 ezret, de, ahogy minden szakmai területen, itt is szükség van utánpótlásra – tette hozzá. A fluktuáció egyre nagyobb. A rendőrség teljes állományában nagyjából 50 ezren vannak, ebből a hivatásos állomány csaknem 36 ezres.

Az elvándorlásban a 2018-as év csúcsot döntött: míg tíz éve még csak nagyjából 200-an hagyták el végleg a pályát (vagyis leszereltek), tavaly már 2000 volt a számuk.

Az ORFK ugyan nem reagált a lap megkeresésére, de, mint írják a cikkben, a korábbi adatközlésből kiderült, hogy a hat hónapos határvadász-képzés alatt minden tizedik ember lemorzsolódik.

A már végzettek közül is többen elhagyják a pályát (utóbbiról nincsenek pontos adatok).

A pályaelhagyás egyik fő oka az alacsony bérek, de vannak más problémák is, írja a Népszava. Az életpályamodell nem töltötte be a szerepét, mert miközben a civil szektorban jelentősen emelkedtek a jövedelmek, a rendőrségen az elmúlt években már nem – mondta el Pongó Géza. Szerinte a budapesti és nagyvárosi körzetekben probléma a lakhatás is, az ingatlanárak emelkedésével pedig még rosszabb a helyzet.

A versenyszektor elszívó hatása pedig egyre erőteljesebben érezhető.

(Forrás: szeretlekmagyarország.hu / fotó: pixabay.com)