Jump to content

Tüntettek a diákok

2019. 04. 27. 20:28

Szerintük a közoktatás keretein belül nem lehet középfokú nyelvvizsgára felkészülni, a drága különórákat pedig nem mindenki tudja megfizetni. A kormány szerint politikai célok miatt demonstráltak.

Törölje el a kormány, hogy csak érvényes középfokú nyelvvizsgával lehessen felvételizni a felsőoktatásba - ezért tüntettek délután a parlament előtt diákok és pedagógus szervezetek, ellenzéki pártok is csatlakoztak.

A tiltakozók szerint az iskolai nyelvoktatás alacsony színvonalú, így csak azok tudnak majd felvételizni, akik drága különórákra járhatnak

- számol be az RTL Klub Híradója.

A diákok szerint ugyan valóban szükség van nyelvvizsgára, de erre a közoktatás keretében biztosított nyelvoktatás egyáltalán nem elég.

A Civil Közoktatás Platform felhívta arra is a figyelmet, hogy az országgyűlési képviselők olyan tudást kérnek számon a diákokon, amelynek többen maguk sincsenek birtokában. 62 százalékuk ugyanis jelenleg nem rendelkezik középfokú nyelvvizsgával.

A kormány úgy reagált, hat éve ismert, hogy 2020-tól csak nyelvvizsgával lehet felvételizni, és anyagilag is támogatják a nyelvoktatást, azzal pedig szintén anyagi terhet vesznek le a szülőkről, hogy ingyenessé teszik az első sikeres nyelvvizsga letételét. Szerintük a tüntetőknek politikai céljai vannak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a "Soros-hálózat" és az ellenzék kampányakciója volt a tüntetés.

A tárca oktatásért felelős államtitkársága ezt délután, még a demonstráció előtt közölte az MTI-vel. Közleményükben azt írták: négy héttel az európai parlamenti választás előtt a "Soros-szervezetek, Gyurcsányék és a többi ellenzéki párt" ismét politikai kampányakciókhoz akarja felhasználni a diákokat.

(Forrás: szevaszfaszi.hu / fotó: pixabay.com)