Jump to content

Ne rivalizálj az anyóssal

2020. 02. 29. 15:43

Az anyós-meny kérdés szinte minden családban kényes téma, aminek nagyon egyszerű magyarázata van.

Az újdonsült feleség az imádott és tökéletessé érett fiatalember oldalán általában nem tud elég jó lenni, sőt, semmit nem tud eléggé jól - a párunk édesanyja ellenben az, aki mindent helyesen tud, legalábbis azt, hogy az ő drága kisfiának mi és hogyan jó.

A nők 60 százaléka szenved az anyósa miatt. Terri Apter cambrdige-i szociológus kutatásában arra jutott, hogy a nők 60 százaléka szenved kisebb-nagyobb mértékben az anyósa miatt. Ezzel szemben a férfi a felesége édesanyjával sokkal jobban kijön.

- Még akkor is, ha ez nem tudatos, de egy idő után az anyós és meny odáig jut, hogy elkezdenek egymással versengeni - magyarázza Felicitas Heyne német pszichológus. – Ne csodálkozzunk, hiszen az anya az első nő, akivel a fiú életében először kapcsolatot létesít - fűzi hozzá Claudia Viganske kölni párterapeuta.

A rivalizálás során a férfi édesanyja általában azért szenved, mert ő maga már nem olyan fiatal, "nem tudja olyan jól a dolgokat", mint a menye, és már nem ő a legfontosabb nő a fia életében, és mindennek a fiatalasszony issza meg a levét.

A fiatal feleségek rendszerint arról számolnak be, hogy az anyós túlságosan beleavatkozik az új család életébe, rendezkedik a lakásban, felrúgja a családi megállapodásokat, mérgezi a párkapcsolatot, belefolyik olyan ügyekbe is, ami végképp nem rá tartozik.

Felicitas Heyne pszichológusnő szerint - aki az anyósokat sopánkodó-kapaszkodó-intrikus és még további kategóriákba sorolja -, a legtöbb esetben

a férfiak édesanyjai nem szándékosan akarnak rosszat a fiataloknak,

és nem merő rosszindulatból vannak jelen a család éltében.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu / fotó: pexels.com)