Jump to content

Nem vész el a mozaik

2020. 11. 30. 10:51

A mozaik egykor a savariai aulát díszitette, amely a Római Birodalom harmadik legnagyobb uralkodói fogadóterme volt.

Az elmúlt néhány hónapban a Salisbury Kft. restaurálta Járdányi Paulovics István Romkert helytartói palotájának fogadóépületének (Aula palatina) mozaik padlóját. Ez Pannónia legnagyobb egybefüggő mozaik felülete, és egyben Magyarország legnagyobb műtárgya - írja közleményében a Salisbury Régészeti Kft.

A Romkert területe és több évezredet átölelő épületmaradványai lehetővé teszik Szombathely történetének átfogó bemutatását. A kora római kortól (1/2. század) indulva a késő római koron (3/4. század) át, érzékeltetni lehet a Karoling kori (8/9.sz.), 14/15. századi, akár napjainkig tartó Szombathely történetét.

A mozaik fölé korábban egy védő épületet emeltek ugyan, azonban az elmúlt évtizedekben vizesedet, mohásodott, állapota folyamatosan romlott, és az utolsó pillanatban lett megmentve.

A feltárt mozaik egykor egy hatalmas, téglalap alakú, félköríves apszissal záródó uralkodói fogadóterem (aula) padlóját díszítette. Az aula falait alul geometrikus elrendezésben, csiszolt márványlapok, felette díszes falfestmény és stukkó borította. Az impozáns – (48 m x 18 m) – fogadóterem a 4. század első felében épült császári palota-komplexum része, amelyet a késő római korban helytartói székhellyé vált Savariában építettek.

A savariai aula a Római Birodalomban található aulák között a maga 663 m²-nyi alapterületével a harmadik legnagyobb uralkodói fogadóterem és az egyetlen, amelynek rekonstruálható mintájú, egységes mozaikpadlója is előkerült. A monumentális palotakomplexum gyakran összbirodalmi események helyszíne volt: a rendszeresen ide látogató császárok törvényeket, rendeleteket hoztak falai közt.

Az épület falai között tartózkodtak Nagy Konstantin (Kr. u. 306 – 337), Constans (337-350), I. Valentinianus (364 – 375), Valens (364-378) és Gratianus (367-383) császárok.

A régészek szerint a legfontosabb feladat a helytartói palota uralkodói fogadótermének helyreállítása és a már restaurált mozaik visszahelyezése. A védőépület helyreállításánál fontos szempont a látogatók számára az egykori aula nagyságának érzékeltetése, minimum virtuális technikával.

A második legfontosabb pedig feladat az oktogonális épületcsoport folyamatosan pusztuló falfestményeinek leválasztása, restaurálása. A római kori falfestményeket kültéri, időjárási viszontagságainak ellenálló modern, de római hatású falfestményekkel kell helyettesíteni, hogy a vizuális élmény a látogatók számára ugyanúgy megmaradjon. Az oktogon a magyar középkor során is megőrződött, az a szombathelyi királyi, majd püspöki vár központi épülete lett.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu / fotó: pixabay.com)