Jump to content

Graffitik és Budapest

2021. 07. 08. 10:37

A Beyond Budapest sétáján néhány óra alatt képet kapsz róla, mi minden fér bele a street artba, és hogyan alakította át Erzsébetváros arculatát.

Néha érdemes felhagyni a megszokott rutinnal, hátrébb lépni, nézőpontot váltani és úgy szemlélni a környezetünket. Felemelni a fejünket, odakapni a tekintetünket, ha valami szokatlant észlelünk. Jóval többet látni annál, mint amúgy egy dolgos napon tennénk.

Egy-egy napon turistaként járjuk Budapestet és a felfedező szemével nézzük. Én legalábbis évek óta erre biztatom az ismerőseimet és a követőimet. És örülök, ha más is ezt teszi.

Ez volt a célja a Beyond Budapest street art sétájának is: egy új perspektívából láttatni a várost, és átfogó képet adni arról, hogy mi is az utcai művészet és mi minden fér bele.

Nem véletlenül kezdtük a sétát a Deák térnél. Kilenc évig díszítette a Gerlóczy utcai tűzoltóság tűzfalát Victor Vasarely egyik alkotása. A város első tűzfalfestményét valószínűleg sokan ismerték, tavaly lemeszelték. Erre a Színes Város szerint azért volt szükség, mert "a Vasarely alját telegraffitizték". Tervben is volt az új kép, végül idén júliusban jelent meg "A kovász is lehet híd című alkotás", amit az az Én Budapestem - BVA Budapesti Városarculati Nonprofit megrendelésére a Színes Város Csoport készített el Hitka Viktória képzőművész tervei alapján.

(Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu / fotó: pixabay.com)