Jump to content

Köszöntsd a tavaszt legendás budapesti kirándulóhelyen, a Sas-hegyi Látogatóközpontban!

2022. 04. 13. 08:42

Gondoltad volna, hogy egy teljesen átlagos budai utca végén egyedülálló természetvédelmi terület rejtőzik? Pedig épp ilyen környezetben, családi házak mellett elhaladva érhetjük el a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Területet, mely beltéri és kültéri élményeket egyaránt tartogat.

A Tájék utcán végighaladva kiépített, kis parkoló fogadja az autóval érkezőket a Sas-hegyi Látogatóközpont kapuja előtt, melyen belépve már meg is pillanthatjuk az impozáns főépületet. Itt nem csak jegyváltásra van lehetőség, hanem a hely élővilágát bemutató interaktív tárlat megtekintésére is. A Látogatóközpontban egyébként születésnapi bulik szervezését is vállalják, mely óriási élmény természetkedvelő gyerekek és felnőttek számára.

A Budai Sas-hegy országos jelentőségű védett természeti érték, mely 1957 óta áll oltalom alatt. A természetvédelmi terület valóságos kis oázisa nem egy olyan növényfajnak, melyek némelyike európai viszonylatban is csak itt található meg, de állatvilága is különleges és izgalmas.

A Sas-hegyi Látogatóközpontot övező területet 850 méteres tanösvényen járhatjuk be, kizárólag szakvezetéssel, egyéni sétára biztonsági okokból nincs lehetőség. Ezzel azonban még nyerünk is, hiszen vezetőnktől megtudhatjuk, a lábunk előtt növekvő növények közül melyik a tatárjuhar, a budai berkenye vagy a leánykökörcsin.

A tanösvény fehér sziklaalakzatok között, bámulatosan változatos részeken fut végig. Néhol falhídon kell átkelnünk, másutt széles sétaút fogad. A hely híven megőrizte a jégkorszakok és az azok közti felmelegedések természeti emlékeit. 

A Sas-hegyi tanösvényen járva nem csak a budapesti természetvédelmi terület növény- és állatvilágát, sziklaképződményeit figyelhetjük meg, de lenyűgöző panorámában is gyönyörködhetünk. 

A hegy déli oldalán úgy érezhetjük, mintha egy kopár, mediterrán tengerparton járnánk, az északi oldal buja növényzete viszont inkább az alpesi legelőket idézi. Útközben a környék lakóival, pannon gyíkokkal, haragos siklókkal és imádkozó sáskákkal, sőt, akár rókával is találkozhatunk

A kirándulást a Sas-hegyi kilátópont koronázza meg, ahol megállva szépséges körpanoráma tárul a szemünk elé, lábaink előtt hever a város. 

Köszöntsd a tavaszt legendás budapesti kirándulóhelyen, a Sas-hegyi Látogatóközpontban!
Sas-hegyi kilátópont

A Sas-hegy a legenda szerint onnan kapta a nevét, hogy 1686-ban, Buda visszafoglalása után sasok szálltak fel innen a Vár irányába. Egy másik elképzelés szerint a területet a német polgárság nevezte Adelsbergnek, magyarul Nemes-hegynek, amiből félrehallás útján lett Adlersberg, azaz Sas-hegy - írja blogján a szallas.hu.

Hasznos tudnivalók a Sas-hegyi Látogatóközpontról

Cím: 1112 Budapest, Tájék utca 26.

Nyitva tartás: 

  • Március 1. – július 31. és augusztus 21 – október 31-ig: hétvégén, munkaszüneti- és ünnepnapokon 10:00-18:00. 
  • November 1-30-ig: hétvégén, munkaszüneti és ünnepnapokon 10:00-16:00.
  • Szerda – péntek: csak csoportoknak, bejelentkezéssel  
  • Hétfő, kedd: szünnap.
(Forrás: legjobbitthon.co.hu;szallas.hu | Kép: pixabay.com)