Jump to content

Új alkotással bővültek a hazai miniszobrok: Kolodko Mihály rejtőzködő kincsei

2022. 04. 29. 13:54

A határon innen és túl is gombamód szaporodnak Kolodko Mihály ukrán-magyar szobrászművész alkotásai, melyekkel Ungvár után több hazai településen is találkozhattatok már. Az apró miniszobrok méretük ellenére hatalmas hatást tudnak gyakorolni a nézelődőkre. Különösen a legutóbbi kreáció, melynek segítségével a készítő félreérthetetlenül foglal állást a háború sújtotta Ukrajna oldalán az orosz agresszióval szemben. 

Ki is az a Kolodko Mihály?

Sokan csak úgy ismerik, mint a vadregényes Kárpátalja szülöttjét, a street art jeles képviselőjét, aki kezdetben előszeretettel dolgozott nagyméretű szobrokkal. Ám ahogy egyre inkább kiteljesedett a művészete, úgy az alkotásai zsugorodásnak indultak. Biztosat nem tudni, de állítólag praktikus szempontok is vezérelték Kolodko Mihályt abban, hogy liliputi alkotások kerüljenek ki a kezei közül. Így ugyanis bármikor meg tudta őrizni az anyagba öntött ötleteit. 

Új alkotással bővültek a hazai miniszobrok: Kolodko Mihály rejtőzködő kincsei
Rubik kocka miniszobor a budai rakparton

Végül a tervezőasztalnál kreált, aprólékos gonddal megformált makettekből már nem is készítette el a méretarányosan felnagyított verziót. Helyette először Ungvár, majd – Magyarországra költözése után – Vác és Budapest utcáit népesítette be csodálatos miniszobraival. Ezek ma már nem csak a főváros és a Dunakanyar szívében járva keresztezhetik az utatokat, hanem sok más hazai településen is.

Új alkotással bővültek a hazai miniszobrok: Kolodko Mihály rejtőzködő kincsei
Tank miniszobor a budai rakparton

Markáns vélemény szoborba öntve

Alkotásai legtöbbször az adott ország jellegzetességeiről, identitásáról tanúskodnak, de Kolodko attól sem riad vissza, ha markáns véleményt kell megformálni. Ezt bizonyítja a március közepén felbukkant, legújabb kültéri alkotása, melynek elhelyezése már önmagában is erős üzenetet hordoz. Az Árpád hídhoz közel, a Moszkva sétányon található alkotás talpazata egy robosztus ujjat formáz, melyen olyan pecsétgyűrű van, amit az ukrán címer díszít. 

A hatalmas kőujj hegyén, a Kígyó-szigeteki hadihajó közepén maga Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke foglal helyet – tankja megnyugtató védelmében. Az apró bronzszobor és a hatalmas kőujj éles kontrasztot alkot egymással. Eszünkbe jutattja Dávid és Góliát történetét, ahol végül az esélytelenebb szereplő aratott győzelmet. 

Merre induljatok útnak a budapesti miniszobrokhoz? 

  • A Halász utcában lelt otthonra A nagy ho-ho-horgász című rajzfilmből a Főkukac, ami a művész első magyarországi alkotása volt. Ezt pedig csakhamar követte a többi apró szobor is. 
  • Széll Kálmán téren is érdemes nyitott szemmel járni, ugyanis itt bújik meg a gyermekkorunk ismert és kedvelt ezermestereMekk Elek szobra. A bábfigura ráadásul szezonhoz igazodva gyakran váltogatja a ruházatát az arra járóknak köszönhetően. 
  • Az ikonikus magyar mesevilág felelevenítése mellett az amerikai rajzfilmsorozatok egyik hőse, Lisa Simpson oszlophoz „kötözött” karakterével is összefuthattok a Jászai Mari téren elhelyezkedő, 2-es villamos megállójánál
  • Látogassatok el a Sándor palotához, ahol nem egyedül fogtok gyönyörködni a festői kilátásban, hanem a híres Kockásfülű nyúl társaságában, aki figyelő tekintetét a pesti oldalon tartja!
(Forrás: vakaciozzunk.co.hu;legjobbithon.co.hu;szallas.hu | Kép: pixabay.com)