Jump to content

Madeira: Az örök tavasz szigete

2022. 08. 22. 15:27

Lélegzetelállító sziklaperem, varázslatos színkavalkád, barátságos emberek, fesztiválok és rengeteg kaland vár rád Madeirán. Az egész éves kellemes hőmérsékletnek köszönhetően a sziget mindig buja zöld, színpompás virágok ontják az illatukat, egzotikus gyümölcsöktől roskadoznak a piaci standok, egyszóval teljes kikapcsolódás vár rád az örök tavasz szigetén.

Utazás Budapestről Portugáliába

Mivel Madeira egy minden kontinenstől meglehetősen távol fekvő aprócska sziget, ezért nagyjából 5 órányi utazással juthatsz az Atlanti-óceáni kis földrészre. Budapestről, Bécsből is indulnak közvetlen járatok Funchalba, a portugál sziget fővárosába. Madeirán mindig tökéletes úti cél, hiszen ritkán esik a hőmérő higanyszála 18 fok alá vagy megy 26 fok fölé. Ha éppen hűvösebb időszakban érkezel, a sziget számos kirándulásra és felfedezésre csábít.

1. Funchal

Mivel amúgy is itt landolsz, érdemes helyben foglalnod szállást, és innen indítani a nyaralás alatti kirándulásokat. A városnéző séta alkalmával kalandozz a festői óvárosban, kóstold meg a Santa Maria negyedben a helyi specialitásokat, kortyolj el egyet a híres ponchaból vagy madeira borból. Utána tévedj be valamelyik botanikus kertbe gyönyörködni a színkavalkádot ígérő növények közé.

Bárki által látogatható a Városi Kert és a Santa Catarina Park, de kár lenne kihagyni a Monte Palace Tropical Gardent, ami a romantikus kőerkélyeivel, szökőkútjaival, vízeséseivel, a pagodák között meditáló Buddha szobraival valódi mesevilág kapuját tárja ki előtted. Ha szereted a drágaköveket, akkor feltétlenül nézd meg a hatalmas magántulajdonban lévő gyűjteményből összeválogatott kiállítást, a Mother Nature Secret-et.

2. Libegőhálózat a város felett

A kikötő központi részében keresd meg a libegőt, és pattanj be egy körre. (Kettő lesz belőle). A hegyoldalban épült házak felett, madártávlatból is gyönyörködhetsz a panorámában. A kis kabinok zártak, biztonságosak, enyhén meredek pályán haladnak a Monte hegy felé, amit 15 perc utazás után érsz el. Itt találod az előbb említett Monte Palace Tropical Gardent, ahol akár egy fél napot eltölthetsz, majd innen fentről megy egy másik felvonó a Botanical Gardenhez.

3. Nyári szánkó

Gyors, és igazán őrült járgány a 19. századi helyi találmány, a tobogán. Feltalálója valószínűleg nem is sejtette, hogy messzi földről érkezett turisták fognak majd egyszer hosszú sorban állni Madeira szigetén, hogy kipróbálhassák. Ez egy kétszemélyes szánkó féle, ami hó nélkül, csúszótalpakon suhan Funchal utcáin lefelé.

Az irányítást a jármű hátulján két profi helybéli végzi, teljesen biztonságosan. A párnázott vesszőkosárban ülve 10 perc alatt lejuthatsz a hegyről a városba. Állítólag Hemingway is szívesen vette igénybe a szánkóterelők szolgálatait.

4. Csobbanás a lávamedencékben

A madeirai utazás nem az egész napos fürdőzésről fog szólni a homokos tengerparton, mivel az óceán a legmelegebb hónapokban is mindössze 23-24 °C-os. Igazi kuriózum a több ezer évvel ezelőtt kialakult lávamedencékben úszkálni. Az Atlanti-óceán hullámai időnként átcsapnak a medencék fölött, így tölti fel a krátereket vízzel.

Bár van olyan hely, ahol sármos életmentők vigyáznak a turisták épségére, ha nem szereted a vadvízi élményeket, akkor inkább a Piscinas Naturais do Porto Moniz fürdőkomplexumba látogass el, ami sokkal békésebb a valódi medencéivel. Az itteni kikötőből indítanak fél, – és egynapos delfinleső kirándulásokat is, ami során snolkerezni is van lehetőség, amikor megáll a hajó.

Ha hagyományos tengerparti élményre vágysz, akkor Porto Santost vedd célba a közeli szigeten. Itt több kilométernyi strand fogad, ráadásul a homok, a benne rejlő ásványi anyagoknak köszönhetően gyógyító hatású.

5. Őserdei túra a levadák mellett

Hosszú sétára vagy kirándulásra alkalmas cipőt mindenképp csomagolj, mert Madeirán lesz lehetőséged bejáratni a túrabakancsot. A hegyekről a vizet úgynevezett levadákban vezetik le, ezek amolyan öntözőcsatornák, amiket még a 16. században építettek. Számos túraútvonalat be lehet járni, eltérő hosszúságú és nehézségű etapokat tudsz választani. Az Atlanti-óceán babér erdejében mohás talaj, egzotikus növények, szökőkutak, tavak, barlangok várnak.

Ha belejöttél a túrázásba, akkor meg se állj a „mennybe vezető lépcsőig”. Ezt a Pico do Arieiro, Madrid harmadik legmagasabb csúcsához vezető útvonalon találod, amit egyébként a bérelt autóddal is könnyűszerrel meg tudsz közelíteni.

Forrás: blog.szallas.hu.

(Forrás: legjobbitthon.co.hu;szallas.hu | Kép: pixabay.com)