Jump to content

Top 5 eldugott úti cél – Hangulatos falvak bakancslistás látnivalókkal

2022. 09. 15. 11:55

Elbűvölő tavak, mesébe illő kastélyok, elfeledett várak és hagyományőrző értékek várnak az ország számos pontján. Mutatjuk, melyek azok a hangulatos falvak, amelyek bakancslistás látnivalókkal csalogatnak! 

Összegyűjtöttük neked, melyek azok a hangulatos falvak, ahol eldugott kincsekkel és rendhagyó látnivalókkal találkozhatsz.

Luby-kastély, Nagyar

Nagyar, a jellegzetes szatmárfalu népszerű látnivalója a klasszicista stílusú Luby-kastély, amely interaktív kiállítással, egy varázslatos rózsaligettel, és szabadon sétáló pávákkal várja a látogatókat.

A kívül-belül újjáépített kastély mellett érdemes felkeresni a falu szélén Petőfi fáját, amely a költő Tisza c. költeményének állít emléket.

Teréz Anya-kilátó, Zalaköveskút

Zalaköveskút határában, a legmagasabb csúcson található a Teréz Anya-kilátó, amelynek névadója Kalkuttai Szent Teréz.

A kilátóból egyedülálló panoráma nyílik a környező vidékre, tiszta időben a Zalai-dombság tökéletesen kirajzolódik, illetve Keszthely és Hévíz városa is felbukkan. Az építménytől indul egy túraösvény is, ami átvezet a hegyen.

Erdőbényei Bányató, Erdőbénye

Az Erdőbényei Bányató a 230 méter magas Mulató-hegy egykori kőbányájának területén alakult ki. A türkizkék vizű bányató mélysége helyenként a 20 métert is eléri, az oldalában található kőzetfalon fel lehet sétálni a felső részre, ahonnan bámulatos kilátás tárul a szemünk elé.

A hazánkban rejtőző hangulatos falvak közül Erdőbénye egyértelműen a túrázók egyik kedvence, a tengerszem látványa igazán megkapó.

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház, Fertőrákos

A Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház a Fertő-tó térségének egyik leglátványosabb turisztikai attrakciója. A kőfejtőben kialakított Témaparkban megismerkedhetünk a terület kőzettani és őslénytani értékeivel, a Sziklai Benge Tanösvény pedig a Fertő-Hanság Nemzeti Park természeti kincseit mutatja be a látogatóknak.

A barlangban egy különleges atmoszférájú Barlangszínházat alakítottak ki, amely a legmodernebb hang- és fénytechnikának köszönhetően egyedülálló színházi és koncert helyszín.

Bujáki vár, Buják

Buják várának romjai a 310 méter magas Sár-hegyen találhatók, a falutól északra. Egyes feltételezések alapján a vár már a tatárjárás előtt is itt állt. A várrom egész évben szabadon látogatható, a kirándulás nagyjából 2-3 órás programot jelent.

Szintén Bujákon található a Sasbérci-kilátó, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Börzsönytől egészen a Mátráig. A kilátónál padok és asztalok állnak, ezért piknikezésre is van lehetőség. Remek célpont, ha hangulatos falvak közelében keresünk eldugott úti célt.

Forrás: blog.szallas.hu

(Forrás: legjobbitthon.co.hu;szallas.hu | Kép: pixabay.com)