Jump to content

Öt izgalmas szurdoktúra szép hétvégékre - Ördög-árok

2016. 02. 05. 11:05

Van, aki a kilátókért rajong, van, akit a barlangok titokzatossága vonz, mások pedig azt állítják, hogy nincs izgalmasabb egy sziklafalakkal szegélyezett, mély völgybe vezető túránál. Nekik ajánlunk öt hazai szurdokot, ahol megcsodálhatják Magyarország legmagasabb vízesését, bebújhatnak az Ördöglikba, sőt akár kuszmára is bukkanhatnak.

Misztikus kőtenger a Bakonyban – Ördög-árok

Nem tudjuk, mit szólna Dante Alighieri a beszédes elnevezéshez, de az biztos, hogy minket simán rávesz arra, hogy bakancsot húzzunk, és meg se álljunk a Dudar és Bakonyoszlop között található, természetvédelmi oltalom alatt álló szurdokig, amely közel két kilométeren keresztül ejti ámulatba a túrázót.

A meder alján óriási, mohás sziklák nyújtózkodnak az ég felé a hatalmas páfrányok között,a völgyoldal fala pedig csaknem 50 különböző méretű fülkét, hasadékot rejt.A labirintusszerű ösvények fölött sűrű lombkorona burkolja különös félhomályba a katlant. A sejtelmes környezethez a Bakony legnagyobb barlangja dukál, amely Ördöglik néven írta be magát a hazai természetjárás történetébe. Nem véletlenül. A 168 méter hosszú és 20 méter mély természeti képződmény több teremből és folyosóból áll, de lámpa és kötél nélkül nem járható végig.

Ha ez mind nem lenne elég, a szurdokban találjuk az Ördög-gátat vagy más néven Gizella-átjárót is, ahol egy hatalmas szikla állja el az utat, ezértegy alig kétméteres hasadékon kell átküzdenünk magunkategy 4-5 méteres vaslétra segítségével.

Megközelítés: Legegyszerűbben Bakonyoszlop felől juthatunk el az Ördög-árokhoz. A templom mellett a piros kereszt jelzésű turistaúton kell haladni, majd egy erdős szakasz után a piros sáv jelzést követve érjük el a medret.