Jump to content

Csodás kolostorromok kora tavaszi csatangoláshoz - Mátyás király is kedvelte

2016. 02. 06. 09:06

A hegytetőkön, csendes völgyekben megbúvó kolostorok egykor a világtól elvonult szerzeteseknek adtak otthont. Legtöbb ilyen épületünk ma már csak rom, de így is misztikus hangulatot árasztanak, és visszaröpítik az embert a múltba. Mivel pedig gyönyörű környezetben állnak, tökéletes célpontjai lehetnek egy-egy hétvégi kirándulásnak.

Mátyás király is kedvelte – Budaszentlőrinc, pálos kolostor

Sokan talán nem is tudják, hogy a Gyermekvasút Szépjuhászné állomásának közelében egykor híres kolostor állt. Itt volt az 1300-as évek elejétől a pálos rend legfőbb központja és a rend névadója, Remete Szent Pál maradványainak nyughelye. A Nagy-Hárs-hegy oldalában emelt, Szent Lőrincről elnevezett kolostornak ma már csak az alapfalai vannak meg.

Remete Szent Pál ereklyéit az 1378-as, Velence ellen indított győztes hadjárat után szerezte meg Nagy Lajos király. Miután az ereklye ide került, a kolostor az ország egyik legfontosabb zarándokhelye lett.Nagy Lajos mellett Mátyás király volt a pálosok egyik legnagyobb támogatója,aki pallosjoggal ruházta fel a rendet, és maga is gyakran látogatott el a monostorba.

Budaszentlőrincet a mohácsi csata után a törökök kifosztották, lerombolták. Remete Szent Pál maradványait a szerzetesek Trencsén várába menekítették, egy évvel később azonban – a vár ostroma során – az ereklye megsemmisült.

Megközelítés: A romok a Gyermekvasút Szépjuhászné megállójánál, a Budakeszi út mellett találhatók.