Jump to content

Öt izgalmas szurdoktúra szép hétvégékre - Rám-szakadék

2016. 02. 13. 11:09

Van, aki a kilátókért rajong, van, akit a barlangok titokzatossága vonz, mások pedig azt állítják, hogy nincs izgalmasabb egy sziklafalakkal szegélyezett, mély völgybe vezető túránál. Nekik ajánlunk öt hazai szurdokot, ahol megcsodálhatják Magyarország legmagasabb vízesését, bebújhatnak az Ördöglikba, sőt akár kuszmára is bukkanhatnak.

Az ország kedvence – Rám-szakadék

A Rám-szakadék az ország egyik legismertebb szurdoka, évente több mint 60 ezer természetjáró keresi fel. Az 1000 méter hosszú szakadék sziklafalain a 15 millió évvel ezelőtti vulkáni tevékenység nyomaira bukkanhatunk. Mélysége sok helyen több mint 35 méter, míg szélessége olykor a 3 métert sem éri el.

A mederben mindig csörgedezik a víz, nagy esők idején és hóolvadáskor pedig patakká duzzad.

Megközelítés: A szakadékhoz egy hosszabb és egy rövidebb útvonalon is eljuthatunk. A nagyjából 7 kilométer hosszú túra Dömösről indul és a Szőke-forrás-völgy, Rám-szakadék, Lukács-árok, Szőke-forrás-völgy útvonalon halad Dömös felé.

A másik útvonal 17 kilométer hosszú, ezt csak gyakorlott túrázóknak ajánljuk. A Rám-szakadék felső pihenőjéig a rövidebb túrával azonos nyomvonalon halad, de nem kanyarodik vissza Dömös felé a Lukács-árokba, hanem először felvisz Dobogókőre, majd a Prédikálószékre, és a Vadálló-kövek érintésével ér vissza Dömösre.