Jump to content

Csodás kolostorromok kora tavaszi csatangoláshoz - Fehér barátok a Pilisben

2016. 02. 16. 09:04

A hegytetőkön, csendes völgyekben megbúvó kolostorok egykor a világtól elvonult szerzeteseknek adtak otthont. Legtöbb ilyen épületünk ma már csak rom, de így is misztikus hangulatot árasztanak, és visszaröpítik az embert a múltba. Mivel pedig gyönyörű környezetben állnak, tökéletes célpontjai lehetnek egy-egy hétvégi kirándulásnak.

Fehér barátok a Pilisben – Pilisszentlélek, pálos kolostor

A Pilisben hajdan több kolostor is állt, többségük az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok tulajdonában volt. Özséb, a rend alapítója, esztergomi kanonok volt, 1246-ban azonban remeteként a Pilis erdeibe vonult. Egy látomás hatásáraközösségbe szervezte a szétszórtan élő remetéket, és megalapította a pálosok rendjét.Az első monostor vélhetően a mai Kesztölc és Pilisszentlélek határában, Klastrompusztán állt. A romok feltárása napjainkban is tart.

A Pilis régen királyi vadászterület volt. Az itt álló vadászkastélyt IV. László király 1287-ben a hegységben élő remetéknek adományozta, így lett belőle kolostor, amelyet a Szentlélek tiszteletére szenteltek fel.

Az 1300-as években még Károly Róbert és Nagy Lajos is megfordult a falai között.A mohácsi csata után azonban ez a kolostor is a török seregek martalékává vált.

Megközelítés: Pilisszentlélek központjától rövid sétával vagy Dobogókőről a pilisi Mária-úton tett túrával.