Jump to content

Öt izgalmas szurdoktúra szép hétvégékre - Dera-szurdok

2016. 02. 23. 10:59

Van, aki a kilátókért rajong, van, akit a barlangok titokzatossága vonz, mások pedig azt állítják, hogy nincs izgalmasabb egy sziklafalakkal szegélyezett, mély völgybe vezető túránál. Nekik ajánlunk öt hazai szurdokot, ahol megcsodálhatják Magyarország legmagasabb vízesését, bebújhatnak az Ördöglikba, sőt akár kuszmára is bukkanhatnak.

Évmilliókról mesélő mészkőformációk – Dera-szurdok

1,5 kilométer a Pilis egyik legszebb útvonalán. Nemcsak azért érdemes kipróbálni, mert kedveljük a meredek sziklafalakat és a kis vízeséseket, hanem mert közel van a fővároshoz, ígyegy álmos hétvégi ebéd után is simán ki lehet ruccanni ide,hogy lejárjuk a kalóriákat.

A meredek szurdokvölgyet a Dera-patak (a környék szerb lakóitól eredő elnevezés jelentése hasadék, rés) alakította ki. Hívják pomázi, pilisszentkereszti vagy Kovács-pataknak is, és hol előtűnik, hol elbújik a szemrevaló természeti környezetben.

A szurdokvölgyben mesébe illő kis hidakon kelhetünk át a völgy egyik oldaláról a másikra, a tanösvényen pedig ismereteinket is bővíthetjük. Érdemes a völgy meredek falát is tanulmányozni, mert szépen kirajzolódnak a földtörténeti középkor triász időszakában képződött dachsteini mészkő vastag padjai.

A növényvilág rajongói is örülhetnek, mert gyertyánok, hegyi és korai juharok, bükkök és hegyi szilfák között barangolhatnak, de van itt hölgypáfrány és erdei pajzsika is. A patakban apró rákok és ízeltlábúak nyüzsögnek, deél az erdőben lábatlan gyík, vagyis kuszma is,amelyet alakja miatt a túrázók gyakran siklónak néznek.

Megközelítés: Pilisszentkeresztről az Országos Kéktúra útvonalát érdemes követni.