Jump to content

Csodás kolostorromok kora tavaszi csatangoláshoz - Gertrudis nyughelye

2016. 02. 26. 09:01

A hegytetőkön, csendes völgyekben megbúvó kolostorok egykor a világtól elvonult szerzeteseknek adtak otthont. Legtöbb ilyen épületünk ma már csak rom, de így is misztikus hangulatot árasztanak, és visszaröpítik az embert a múltba. Mivel pedig gyönyörű környezetben állnak, tökéletes célpontjai lehetnek egy-egy hétvégi kirándulásnak.

Gertrudis nyughelye – Pilisszentkereszt, ciszterci kolostorrom

A 12. századi ciszterci kolostor romjait a Pilis és a Visegrádi-hegység között megbúvó Pilisszentkereszt határában találjuk. A településen Szent István alapított bencés monostort, de annak mára alig maradt nyoma. A területet később III. Béla a francia alapítású ciszterci rendnek adományozta, akik nemcsak kolostort, de vízimalmot, kovácsműhelyt és szökőkutat is építettek itt.

A monostor egyik történelmi érdekessége, hogy 1213-ban az épület falai között temette el feleségét II. András király.Gertrudis ellen ugyanis itt, a kolostor közelében követett el merényletet néhány magyar főúregy pilisi vadászat alkalmával. Ami a díszes síremlékből megmaradt, ma a Magyar Nemzeti Galériában látható.

A törökök bejövetele után a kolostor elnéptelenedett, a terület pedig később a pálos rend birtoka lett. Ha figyelmesen sétálgatunk a környéken, nemcsak a hajdani kolostor alapfalát és a templom kőfaragásokkal díszített oszlopait láthatjuk, hanem más épületmaradványokat is felfedezhetünk a fák és a bokrok alján.

Megközelítés: A Budapesttől 30 kilométerre fekvő Pilisszentkereszt határában tábla jelzi az utat a klastromhoz. A műúttól kb. 10 perc gyalogszerrel.