Jump to content

Öt izgalmas szurdoktúra szép hétvégékre - Ilona-völgy

2016. 02. 27. 11:07

Van, aki a kilátókért rajong, van, akit a barlangok titokzatossága vonz, mások pedig azt állítják, hogy nincs izgalmasabb egy sziklafalakkal szegélyezett, mély völgybe vezető túránál. Nekik ajánlunk öt hazai szurdokot, ahol megcsodálhatják Magyarország legmagasabb vízesését, bebújhatnak az Ördöglikba, sőt akár kuszmára is bukkanhatnak.

A sziklaroppantó patak nyomában – Ilona-völgy

Az ország legnagyobb szintkülönbségű természetes zuhatagához, az Ilona-vízeséshez egy közel 7 kilométeres túraútvonalon juthatunk el. A Mátra egyik legszebb része ez, a szurdokban az Ilona-patak a Cserepes-tető (734 méter) és a Marhád (606 méter) meredek oldala között több helyen tör utat magának a sziklák között, hogy a katlan végén, az utolsó sziklán is átjutva mintegy 10 méter magasról zuhanjon alá.

A 20-30 méteres bükkfákkal teli erdő mélyén megbújó völgyben megismerhetjük a Keleti-Mátra földtani értékeit és az egykori ércbányászat emlékeit. A közepes nehézségű túraútvonalon olyan különlegességeket találunk, minta 18. század végén megnyitott Etelka-táró, a Timsós-fejtés vagy az Ördög-gátak.A szurdokban vezető tanösvény egész évben szabadon látogatható, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakvezetést is biztosít a bejárásához, ha igényeljük.

Megközelítés: A vízesésig vezető út Parádfürdő keleti végénél, a Károlyi-kastély (Rákóczi-fa) mellett kezdődik, majd az Ilona-patak mellett, a zöld sáv jelzésű turistaúttal összefonódva vezet a természeti képződményig.