Jump to content

Csodás kolostorromok kora tavaszi csatangoláshoz - Margitsziget, domonkos kolostor

2016. 03. 06. 09:12

A hegytetőkön, csendes völgyekben megbúvó kolostorok egykor a világtól elvonult szerzeteseknek adtak otthont. Legtöbb ilyen épületünk ma már csak rom, de így is misztikus hangulatot árasztanak, és visszaröpítik az embert a múltba. Mivel pedig gyönyörű környezetben állnak, tökéletes célpontjai lehetnek egy-egy hétvégi kirándulásnak.

Villamossal a középkorba – Margitsziget, domonkos kolostor

Ahol most családok sétálnak és futók róják a köröket, a középkorban hazánk egyik legvirágzóbb kolostora állt. Az egykori Nyulak szigete kezdettől fogva királyi birtok volt, a 13. században királyi udvarház és templom is épült itt. IV. Béla a tatárjárás után feleségével egy ideig itt élt. Ekkor kezdték meg a kolostor építését, amelyet lányuk, Margit lakhelyének szántak.

A király 1242-ben fogadalmat tett, ha az ország megszabadul a tatároktól, születendő lányát istennek ajánlja. Margit 1252-ben költözött be apácatársaival a domonkos rendi kolostorba, amely évszázadokig virágzott. Az apácák hatalmas birtokokat kaptak, és jogot a vámszedéshez. A későbbi uralkodók – például Mátyás király – is támogatták őket.

Margit, bár apja nem így tervezte, élete végéig apáca maradt.Aszketikus életet élt, betegeket gyógyított, és már életében nagy tiszteletnek örvendett.