Jump to content

Csodás kolostorromok kora tavaszi csatangoláshoz - Salföld, pálos kolostor

2016. 03. 14. 09:20

A hegytetőkön, csendes völgyekben megbúvó kolostorok egykor a világtól elvonult szerzeteseknek adtak otthont. Legtöbb ilyen épületünk ma már csak rom, de így is misztikus hangulatot árasztanak, és visszaröpítik az embert a múltba. Mivel pedig gyönyörű környezetben állnak, tökéletes célpontjai lehetnek egy-egy hétvégi kirándulásnak.

Eldugott kincs a Káli-medencében – Salföld, pálos kolostor

A Salföldtől délnyugatra található Mária Magdolna-kolostort először 1263-ban említik. A rendházhoz egy halastó is tartozott, az egykori duzzasztógát nyomait Cholnoky Jenő földrajztudós fedezte fel. A kolostorból mára csak az alapfalak maradtak meg, a templom falai azonban a boltozatig állnak. Az épületet az 1820-as években bontották szét, a köveket pedig egy közeli juhakol építésére használták fel.

A kolostorrom kedvelt kirándulóhely, a turisták számára esőbeállót és pihenőt is kialakítottak itt.Salföld a Káli-medence kapuja,ahol számos más érdekesség várja a túrázókat, például a kőtenger vagy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park majorsága, ahol őshonos háziállatfajtákkal is találkozhatnak a látogatók.

Megközelítése: Salföldről, Ábrahámhegyről és Badacsonyörsről jelzett turistaúton juthatunk el a romokhoz.