Jump to content

Csodás kolostorromok kora tavaszi csatangoláshoz - Nagyvázsony, pálos kolostor

2016. 03. 18. 09:17

A hegytetőkön, csendes völgyekben megbúvó kolostorok egykor a világtól elvonult szerzeteseknek adtak otthont. Legtöbb ilyen épületünk ma már csak rom, de így is misztikus hangulatot árasztanak, és visszaröpítik az embert a múltba. Mivel pedig gyönyörű környezetben állnak, tökéletes célpontjai lehetnek egy-egy hétvégi kirándulásnak.

Kinizsi Pál és a barátok – Nagyvázsony, pálos kolostor

A nagyvázsonyi vártól nem messze van egy pálos kolostor, amely a késő gótikus egyházi építészet jelentős emléke. Kinizsi Pál építtette 1480 és 1483 között, miután neki adományozták a Vezsenyi család birtokait. Volt már itt egy vár és egy templom, ezeket Kinizsi átépíttette, és egy kolostort is alapított, amelyet családi temetkezőhelynek szánt. A közeli tálodi kolostorból települtek át ide a szerzetesek.

Bár a pálosok csak néhány évtizedig éltek csak itt, mégis megmaradt négy kézzel írott kódexük. 1552-ben a veszprémi vár török kézre került.Az elnéptelenedett klastromot a helyiek fölrobbantották, nehogy a törökök erődítménnyé alakítsák át.Egyébként a Nagyvázsonytól délre húzódó Pécselyi-medencében is találunk középkori emlékeket. A festői Dörgicsén három Árpád-kori templom romjait is felkereshetjük, Pécsely mellett pedig Zádor várának romjaihoz érdemes egy túrát tenni.

Megközelítése: A Szent Mihály-kolostor romjai Nagyvázsonytól nyugatra, a falu melletti domb tetején állnak. Ha a temető mellett haladva hagyjuk el Nagyvázsonyt, a kék turistajelzésen néhány száz méter után elérünk a romokhoz. Ha továbbmegyünk a kék jelzést követve, Pula határában, a Tálodi-völgyben is találunk egy kolostorromot.