Jump to content

Csodás kolostorromok kora tavaszi csatangoláshoz - Martonyi, pálos kolostor

2016. 03. 24. 09:22

A hegytetőkön, csendes völgyekben megbúvó kolostorok egykor a világtól elvonult szerzeteseknek adtak otthont. Legtöbb ilyen épületünk ma már csak rom, de így is misztikus hangulatot árasztanak, és visszaröpítik az embert a múltba. Mivel pedig gyönyörű környezetben állnak, tökéletes célpontjai lehetnek egy-egy hétvégi kirándulásnak.

Gótikus műremek a hegyekben – Martonyi, pálos kolostor

Az ország északkeleti csücskében, a Szalonnai-hegységben, Martonyi község határában van hazánk egyik legjobb állapotban fennmaradt pálos kolostora. A hegyek között épült, Szűz Mária tiszteletére emelt háromhegyi monostort 1341-ben említi először egy oklevél. Az épület, több más kolostorhoz hasonlóan, a török hódoltság idején néptelenedett el, és a hosszú évszázadok alatt benőtte az erdő.

A kolostor 26 méter hosszú, 12 méter széles, gótikus stílusú templomának falai viszonylag épségben állnak. Az 1990-es években megindult rekonstrukciós munkák során tetőt emeltek a falak fölé, ésa feltárások közben előkerült faragott kőmaradványokat visszahelyezték a falba.

Az Aggteleki Nemzeti Park területének másik jelentős középkori emléke a Szögliget melletti Szádvár, amely valamikor az 1200-as évek közepén épülhetett. A várromhoz tanösvény vezet, odafent pedig csodás kilátás fogadja a látogatókat.

Megközelítés: Martonyi községtől kb. 3,5 kilométerre, a tévétoronyhoz vezető aszfaltburkolatú útról letérve, illetve a jelzett turistautakon Bódvarákó és Perkupa felől juthatunk el a pálos kolostorhoz.